Ръководството на футболния "Левски" трябва да има резервен план при пропадане на сделката за придобиване на клуба от чужд инвеститор. Това заяви в студиото на "Тази сутрин" бившият собственик на "сините" Тодор Батков.

Той се надява, че обявената евентуална сделка преди седмица от настоящия притежател на мажоритарния пакет акции Наско Сираков, не е с 31-годишния британец Джо Диксън. Разследване на bTV показа, че въпросният бизнесмен притежава две фирми с неголям бюджет и клуб в аматьорските дивизии на Англия. Футболист на "Стейнс Таун" заяви, че не е виждал Диксън и не е получавал обещаните възнаграждения.

"Ние трябва да се доверяваме на ръководството на клуба, на мажоритарния собственик в този момент. Много се спекулира със семейството на емира на Кувейт. При всички положения ние - левскарите, трябва да имаме готовност да подкрепяме клуба си и при нов собственик, и при сегашната ситуация, защото положението е много тежко. Надявам се да има План "Б". Това сме го играли и 2013 и 2014, миналата година беше върхът. Събраха се 5 млн. лева от привърженици под различни форми. "Левски" ще го има и призовавам сегашното ръководство да помисли и за това. Все пак съм на 62 години, работата ми е такава, че се занимавам с редица сделки, имал съм много, които хоп, да стане... и нищо не става. Аз съм сериозен човек и съм доказал, че думата ми тежи. Силно се надявам да има някаква грешка, да не е този", заяви Батков.

Той е убеден, че "Левски" представлява интерес за инвеститорите, особено заради стадион "Георги Аспарухов".

"Левски" е може би най-големият бранд в България. Като бранд, като местоположение, където се намира базата и може да стане нещо грандиозно, би представлявал интерес за инвестиции. Това би бил водещият мотив на такъв инвеститор, с такъв профил, както Наско го представи, да дойде в България.  Марката "Левски" си струва. Всичко е бизнес. Светът е в стабилно състояние, има много пари, дълги пари, евтини пари. В България пазарът се развива. Става дума за най-популярния клуб, който е в сърцата на 1/3 от населението. Населението е бедно, но така или иначе се вдига стандарта, има платежоспособно търсене. При една добра база на мястото на "Герена", която да не е само стадион, където хората да ходят веднъж на седмица, ако се направи комплекс, в който да има игрище, мол, заведения за хранене, дискотеки, хотел, фенски стоки... Какъв е проблемът?", каза Батков.

Снимка: Lap.bg

Бившият собственик обяви, че държавата е длъжник на "сините", а в последните години е доказано, че футболните клубове са зависими от политиците. 

"Всички клубове са зависими от политиците. Най-малко базата, която е държавна... Справедливо или не. Второ - ангажименти на държавата да инвестира. Дадоха пари на "Ботев" Пловдив, довършват стадиона, който Цветан Василев започна, дадоха пари на "Локомотив" Пловдив, нещо се надлъгват с ЦСКА да правят съвместно дружество, издръжката на "Берое" зависи почти изцяло от държавата в лицето на губещата ТЕЦ "Марица Изток-2". Морално държавата е длъжник на "Левски". Когато беше направена реституцията, никой не си направи труда да обърне внимание, че "Левски" е единственият футболен клуб, чието имущество е експроприирано с решение на ЦК на БКП. Стадион, който е собствен, изграден с доброволен труд от привържениците на клуба и половината земя е подарена с решение на Столична община от 1931 г. Стадион, на който е играл националния отбор на България. Би трябвало сега да се бяга от политически връзки. Вече е невъзможно. Надявам се да бъде възможно съвсем скоро. Вече е по-възможно, отколкото преди 1 година", каза той.

Снимка: Lap.bg

Батков е убеден, че лицензът за участие на "Левски" в следващия сезон на Първа лига е спасен, въпреки големите финансови трудности, които изпитва клуба от началото на 2020 г., когато се оттегли основният спонсор - компания за лотарийни игри, собственост на бизнесмена с няколко обвинения от българската прокуратура Васил Божков.

"Концептуално трябва да се изчистят нещата, да се реши по какъв път ще се върви. При тези финансови затруднения най-добре е да се заложи на български футболисти от школата, с двама-трима-четирима чужденци. Нещо, което направихме със Сираков и Стоилов 2004 г. Сега виждате "Арда" какво прави. Вижте ЦСКА 1948 - по същия начин. Това е пътят", завърши той.