Бившият собственик на "Левски" Тодор Батков заяви, че в клуба трябва да се направи сериозна реформа, за да може да се гарантира съществуването му.

Той присъства на поднасянето на цветя пред паметника на Васил Левски в София, откъдето "сините" привърженици и представители на ръководството тръгнаха на шествие към местността Могилката, където на 24 май 1914 г. е основан "Левски".

"За мен "Левски" е начин на живот. Така е и за моите деца. Поклон пред всички, които дават кой каквото може. Трябва да продължим по този начин, да може да се преодолее тази криза, да се стабилизира, да се структурира правилно, да се изчисти акционерното участие, да се привлекат спонсори и да вървим напред. Надявам се, вярвам, че ще се прехвърлят акциите. Ситуацията е трудна преди всичко във финансов план. Очевидно трябва да се направи сериозна организационна реформа", заяви Батков.

Той приветства решението на фактическия собственик на мажоритарния пакет акции (86,6%) на "сините" - Георги Попов и доскорошния финансов благодетел на тима Васил Божков, да предоставят собствеността на клуба на голмайстор номер 1 в историята на "Левски" - Наско Сираков. Бившият футболист събра най-много гласове в анкетата, организирана в страницата на бизнесмена.

Снимка: Lap.bg

"Дайте да се обединим, да застанем всички зад ръководството. Решението със Сраков е много добро. Той обединява спортния дух, успехите като спортист, най-успешният спортен ръководител е. Дайте да се обединим около него и с общи усилия да продължим напред", заяви Батков, който управляваше клуба до 2015 г.

Бившият собственик намери и положителни страни в кризата, обхванала отбора от стадион "Георги Аспарухов". 

"Спортно-технически продължаваме за Купата, но това ненормално време, 2 месеца прекъсване, трябва да се играе, да се побеждава, да се вземе квота за евротурнирите, да се спечели Купа, да се прави селекция. Криза няма, а подем, в любовта и в обединеността на левскарите. Това е добрата новина. Честит празник!", каза Батков.

"Сините" очакват отказа на министър-председателя Бойко Борисов да се разпорежда с акциите на клуба, които преди дни му бяха джиросани от Попов. Още на 13 май премиерът ги отказа, а след това заяви, че няма намерение да оперира с тях.

Пред bTV Попов заяви, че от "Левски" са изпратили такова запитване и ще се съобразят с него, дори отказът да е мълчалив. След това Попов ще джироса акциите на Сираков, като очакванията са това да стане до края на следващата седмица.

В момента Божков и Попов се намират в Дубай, като и двамата имат повдигнати обвинения от страна на българската прокуратура.

Финансовата криза в "Левски" настъпи след промените в Закона за хазарта през януари. Те засегнаха основния спонсор на клуба - компания за лотарийни игри, собственост на Божков. Оттогава "сините" се издържат от дарения и продажба на билети, абонаментни карти и артикули.

Футболистите не са получили всичките си заплати и могат да разтрогнат договорите си по всяко време. Засега подобни индикации няма.

В тази ситуация, чрез отворено писмо в медиите, феновете на "Левски" поискаха съдействие от Бойко Борисов за отмяна на запорите върху сметките, по които Божков спонсорира клуба. Ако това е невъзможно, те поискаха безлихвен кредит за "Левски". От своя страна Борисов заяви, че държавата би помогнала финансово на "сините", но само при смяна на собствеността. Министърът на финансите Владислав Горанов коментира, че на този етап подобна възможност не съществува.