Треньорът на младежкия тим на "Пари Сен Жермен"- Тиаго Мота, ще прави революция във футбола. Бившият италианския национал с бразилски корени планира да въведе нова схема - ултра офанзивно 2-7-2, при което вратарят е изнесен леко напред. Стражът действа в ... халфовата линия.

Освен това Мота обяснява, че идеалният отбор за тази формация е с нисък среден ръст. Целта е топката да се владее и подава бързо, да се налага мощна преса, както и да има много движение без нея. Този стил наподобява "Барселона" на Шави, Меси, Иниеста и Педро.

Мота, който игра за два национални тима - Бразилия и Италия, разясни необичайния си план пред "Гадзета дело Спорт".

"Идеята ми е да действаме офанзивно. Нисък отбор, много преса и движение без топка. Иска ми се играчът с нея винаги да има 3 или 4 варианта за пас, а двама негови съотборници да са в близост, в случай, че ни отнемат владението. Най-трудни във футбола са основните елементи. Цифрите могат да те подведат. Можеш да си супер офанзивен с 5-3-2 и дефанзивен с 4-3-3. В зависимост от класата на футболистите, бековете могат да се окажат на крилото, дори на върха на атаката."

"Но това не означава, че не симпатизирам на защитници като Валтер Самуел и Джорджо Киелини.", каза Мота.

Вратарят, умеещ да изнася топката, набира популярност в модерната игра. Стражът на "Манчестър Сити" Едерсон е пример за това. Мота обаче иска футболистът, който най-често носи №1 на гърба си, да се придвижи още по-напред, действайки по-скоро като полузащитник.

"Стражът ще се брои за халф. За мен нападателят е първият защитник, а вратарят - първият нападател. Атаките започват от последния.", споделя Тиаго.

Схващанията на Мота са странни, но нека не забравяме, че гениите често остават неразбрани. Тиаго едва ли скоро ще стигне до треньорския пост в мъжкия отбор, така че засега Джанлуиджи Буфон няма нужда да се консултира с Андреа Пирло относно това какво се изисква от един типичен плеймейкър.