Плувците от националния отбор на България ще бъдат подложени на масово тестване за употреба на допинг в понеделник (8 март), научи bTV.

Проверката идва няколко дни, след като в употреба на остарелия анаболен стероид станозолол бяха уличени Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов. 

Нови проби ще дадат всички от отборите за мъже, жени, юноши и девойки. 

Масовото тестване е поръчано от Федерацията по плувни спортове и президента ѝ Георги Аврамчев. Това беше едно от обещанията му, след като bTV разкри за положителните проби и порочните практики в националния тим.

Отборите се събраха за лагер в понеделник (1 март), като през първия ден под ръководството на селекционера Кристиян Минковски тренира само младата надежда Габриела Георгиева, която все още чака резултат и от първата си проба, взета на 18 февруари.

Новите допинг тестове ще бъдат направени в Българския антидопингов център. Тъй като у нас няма лиценз за изследването им, те ще бъдат пратени във Виена. 

Снимка: Lap.bg

След като стана ясно, че трима плувци са дали положителни проби за станозолол, бившите национали - Нина Рангелова и Екатерина Аврамова, както и голямата звезда в настоящия тим Антъни Иванов, който учи и тренира в САЩ от няколко години, поискаха оставката на треньора Минковски и лекаря Любомир Петров. 

Разследването на bTV показа, че плувците са приемали хапчета (повече от 30 на ден), раздадени им от двамата в пластмасови чашки. Също така стана ясно, че Минковски е поискал 30% комисионна от наградите на националите.