Да спечелиш медал от олимпийски игри е цяла наука, а доброто представяне на най-важния спортен форум на планетата е истинска война. Това е мнението на носителя на бронзово отличие в бокса от Лондон 2012 г. - Тервел Пулев.

"Реално е доста трудно. Това си е един вид война. Зад тези усилия стоят големи екипи, олимпийски комитети, много финансиране, много различни неща. В крайна сметка те оказват влияние на спортната форма. На спортистите не им е никак лесно да оправдават очакванията, да носят такава отговорност. Около 11 000 човека отиват на олимпийски игри, около 300 се връщат с медали. Това е едно невероятно събитие и безспорно най-големият спортен форум на планетата. Смесицата от това да срещаш велики легенди, спортисти, които си виждал само по телевизията, и самият ти да си участник в това голямо спортно събитие, е нещо невероятно. Веднъж се докосваш до него, имаш шанс да станеш звезда, да блеснеш. В същото време усещаш и напрежение. Не е само еуфория, празник и карнавал на всички спортове", разказа той.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Бивш олимпийски медалист няма. Това си остава за цял живот. Цялата тази трудност има огромно значение. Спортът е наука. Много фактори влияят", каза още боксьорът, който днес се изявява на професионалния ринг.

За Пулев участието в Лондон остава незабравимо не само заради мястото му на почетната стълбичка, а и заради цялостната емоция. На церемонията по откриването той се е срещнал с редица световни спортни знаменитости, а благодарение на бившия капитан на националния отбор по волейбол Владимир Николов, се запознава в Кобе Брайънт.

"Запознахме се с Кобе Брайънт. Беше много отзивчив. Разпита ни в какви спортове сме, какви сме. Много готино се държа", разказа Пулев.

Този път в Токио по трибуните няма да има публика, а според Тервел дали това ще повлияе на спортистите, зависи от индивидуалната психика на всеки. 

"Да се надяваме, че нашите спортисти ще спечелят това, за което са отишли. Цедката е жестока. Няма как да не са най-добрите ни спортисти там. Има хора, които прегарят, нямат търпение. Има и такива, които са по-спокойни, дори им е по-добре, че се отлага. Убеден съм, че екипите на всяка една от федерациите са взели точните мерки, за да може спортистите да са в точната форма в точния момент", убеден е той.

В студиото Тервел беше със своя среден син Аспарух, който обаче не се вълнува само от бокс. Наскоро боксьорът приветства и третото си дете - Самуил. Големият му син Калоян е на 13 години. 

Снимка: Facebook

През септември 2021 г. Пулев организира гала вечер в Пловдив със свое участие. Това ще бъде и своеобразното му завръщане на ринга след 16-ата си победа на професионалния ринг - срещу Викапита Мероро от Намибия.