След зрелищна волейболна драма във финала, тимът на Зенит (Казан), с Теодор Салпаров в състава си, спечели четвъртия си трофей от най-силния клубен турнир на Европа – Шампионска лига. В решителния мач руският отбор победи италианския шампион Тренто, воден от Радостин Стойчев и с Георги Братоев в състава, с 3:2 (23:25, 22:25, 25:17, 27:25, 15:13). По този начин Зенит повтори миналогодишния си успех в турнира.

Нито Теодор Салпаров, нито Георги Братоев започнаха като титуляри за тимовете си. Либерото на Зенит се появи в игра през втория гейм и остана на полето до края на финала. Георги Братоев влезе за изпълнение на сервис два пъти в мача, но не успя да запише точка.

Срещата започна с натиск на италианците. Възпитаниците на Радостин Стойчев спечелиха първите два гейма. Шампионите от Зенит обаче успяха да достигнат до тайбрек, кото спечелиха с 15:13.

Снимка: CEV

Най-резултатен за Тренто бе Митар Джурич със 17 точки (46% в атака). За руския тим Вилфредо Леон отбеляза 27 (4 аса, 1 блок, 67% в атака, 58% позитивно и 33% перфектно посрещане).

В мача за третото място Лубе Банка (Чивитанова) победи домакините от Асеко Ресовия, с Николай Пенчев в състава.

 След финалната среща беше определен идеалният отбор в турнира. Между наградените нямаше българи:

Либеро – Женя Гребеников (Лубе Банка)

Централен блокировач 1 – Себастиан Соле (Тренто)

Централен блокировач 2 – Ръсел Холмс (Асеко Ресовия)

Посрещач 1 – Тине Урнаут (Тренто)

Посрещач 2 – Вилфредо Леон (Зенит)

Диагонал – Максим Михайлов (Зенит)

Разпределител – Симоне Джианели (Тренто)

За най-полезен играч на турнира за втора поредна година бе избран кубинецът с полски паспорт – Вилфредо Леон.