Беларус е единствената европейска държава, в която все още се играе футбол и то с публика. Във Висшата лига предстои четвърти кръг и въпреки разпространението на коронавируса, месните власти нямат никакво намерение да спират първенството. А това предизвика небивал интерес към шампионата и увеличаваща се зрителска аудитория от целия свят.

Освен Беларус има още две държави, в които за футболистите няма почивка, а страхът от заразяване с COVID-19 e огромен. Това са Никарагуа и Бурунди.

"Дирианген" е най-старият клуб в Никарагуа. Преди мачовете футболистите си слагат маски, надявайки се, че така ще се предпазят от коварното заболяване. Въпреки че отборът е трети, няма желание да се бори за повече в момента, а настоява за прекратяване на шампионата.

"Футболистите ни не искат да продължават да играят", признава генералният мениджър на тима Серхио Саласар. "Страхуват се и ние ги разбираме. Искаме да прекъснем шампионата, но всички клубове гласуваха и мнозинството бяха за продължаване".

В страната са потвърдени пет случая на COVID-19, но всяка седмица се преразглежда решението за продължаването на първенството. Само "Дирианген" се е обявил за спиране на шампионата при последната среща на клубовете във вторник. Останалите 9 тима не са готови да се откажат от мачовете. А основната причина за това е президентът на страната Даниел Ортега, който управлява със здрава ръка и счита футбола за силно средство за удържане на властта.

"Дирианген" е единственият отбор в елитния ешалон, който оцелява с минимално или съвсем никакво финансиране от държавата.

Други четири клуба са на частни собственици, но разчитат и на властта, затова може да се каже, че спазват спуснатите директиви.

Режимът на Ортега се разклати през април 2018 г., но протестното движение, превзело улиците, бе потушено със сила и проливане на много кръв. Последвалите стачки нанасят сериозен удар по иконимиката. Затова се смята, че спирането на футболното първенство би означавало, че нещата в страната отново излизат извън контрол.

"Продължаването на лигата е резултат от желанието на правителството да докаже, че всичко е нормално, но това е нормалност, която реално не съществува", твърди журналистът Камило Веласкес. "От 2018-а насам отчаяно се опитват да покажат, че нещата вече са както преди и това включва функционирането на спортовете. Коронавирусът се оказа голяма заплаха, защото се страхуват от обща стачка, а затварянето на всичко би създало възможност за нещо такова".

Затова и футболът си продължава все така въпреки страха: "Работата ми е да играя и докато институцията, която отговаря за здравето, не прекъсне спортните събития, всичко ще си продължи както обикновено", споделя нападателят на "Уолтър Ферети" Дшон Форбс пред "Гардиън".

Пабло Гайего, който е испанец и играе в "Манагуа", подчертава, че е "супер щастлив" от грижите на клуба си: "Ако почувствам, че физическото ми състояние е изложено на риск, съм сигурен, че мога да говоря с тях, но ние се чувстваме в безопасност и смятаме, че нужните мерки се взимат", обяснява той.

Всъщност отборът "Уолтър Ферети" е собственост на никарагуанската полиция, докато "Манагуа" е на издръжката на кметството на столицата.

"Играчите са много, много уплашени", продължава Веласкес и твърди, че няколко от тях в лични съобщения са му признали колко безпомощни са и как са принудени да играят против волята си. "Когато с футбол си изкарват прехраната и когато държавата им плаща заплатите, можем да разберем защо ще си мълчат".

Седмият в класирането "Реал Мадрис" е бил готов на неподчинение, обявявайки в социалните мрежи, че няма да се яви за двубоя си с "Реал Естели" на 22 март. Впоследствие съобщението е мистериозно изтрито, "Мадрис" се появява за мача и го губи с 0:4.

Феновете са твърдо за спиране на първенството, тъй като и без това им е забранено да посещават срещите. Футболистите пък тичат по терена с маски: "Некомфортно е за играчите, но те самите предпочитат да носят маски", казва генералният мениджър на "Дирианген" Саласар.

Един от водещите играчи на "Дирианген" - костариканецът Себастиан Баркеро, вече е получил разрешение да се прибере у дома и останалите играчи също са били уверени, че при желание ще бъдат пуснати.

"Първо трябва да се погрижим за здравето на хората", завършва Саласар. "И продължаваме да смятаме, че не трябва да играем".

bTV призовава: останете си вкъщи!

 

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 513 0 140 1 074
Света 6 267 407 8 158 373 961 2 847 539
Заразени* Нови Починали
България 2 513 0 140
Света 6 267 407 8 158 373 961
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer