Тайбе Юсеин и Серафим Бързаков бяха избрани за спортист и треньор №1 на годината от Българската федерация по борба.

През този сезон Юсеин спечели бронз от европейските игри, от световното първенство в Лас Вегас, а с това и олимпийска квота за Рио де Жанейро 2016, както и сребро от финалния турнир Голдън Гран При. Женският национален отбор, воден от Бързаков, пък се върна с общо 6 медала от първенствата на планетата и на континента.

"Със спечелването на олимпийска квота направих голяма крачка към моята мечта - да отида на олимпийски игри. Изпращам успешен сезон, но винаги може и повече. До момента ми липсва единствено златен медал, но се надявам догодина и това да се случи", каза Тайбе Юсеин.

 

Тя беше наградена от спортния министър Красен Кралев, който увери, че държавата ще продължава да помага на най-българския спорт.

"Благодаря на Министерството на спорта, на Българската федерация по борба и на нейния президент Валентин Йорданов, че ни осигуриха прекрасни условия за подготовка. Чувстваме се отлично, абсолютно нямаме никакви финансови притеснения. В момента сме на лагер, където с нас на подготовка дойдоха още пет чужди отбора. Не искам да натоварваме момичетата с излишни очаквания. За момента имаме една олимпийска квота, а догодина на трите квалификационни турнира се надявам да спечелим още две-три", заяви Бързаков.
"Благодаря на г-н Бързаков за усилията, които полага. Резултатите са на лице. Вече действително имаме отбор, не е само Станка Златева. Присъствах лично на световното първенство в Лас Вегас и видях колко много са мотивирани състезателките. Имаме успехи не само в олимпийските, но и в неолимпийските категории. Женския национален отбор определено бележи възход и им пожелавам догодина да е още по-голям. Само да са здрави!", коментира министър Кралев.

Спортистът и треньорът на годината получиха графики на младата художничка Жулиета Койчева.

През този сезон само от европейски и световни първенства националите спечелиха общо 29 медала.

На церемонията присъстваха още вицепрезидентът на БФБорба Тодор Ангелов, отговарящ за женското направление. Той изрази надежда, че на игрите в Рио де Жанейро медалите ще бъдат с друг цвят.

Генералният секретар на БФБорба Рахмат Сукра каза, че е доволен от постигнатото през годината и обяви целта за догодина - 10-12 олимпийски квоти за Рио. До момента борците са спечелили три.

През 2016-а година предстоят три квалификационни турнира - в Сърбия (15-17 април), Монголия (22-24 април) и Турция (6-8 май).

Догодина България ще бъде и домакин на второто издание на европейското първенство до 23 години, което ще се проведе в Русе.

"Това, че получихме домакинството на европейското първенство го дължим и на авторитета на президента Валентин Йорданов в международните структури. Принос има и президентът на Европейската федерация Цено Ценов", допълни Рахмат Сукра.

"Изминаващата година беше доста трудна. Видяхме колко е трудно да се задържиш на върха. Имахме много успехи, но и много неуспехи. У нас борбата е успешен спорт, защото успява да излезе от затрудненията от всякакъв род. Пожелавам много здраве и много упоритост. Тези, които спечелиха квоти ще се готвят по-спокойно, на останалите им предстои труден път в квалификациите. Но съм убеден, че нашата борба ще излезе с чест!", заяви Ценов.