Тук няма коронавирус, а футболният сезон стартира по план - това не е мечтата на всеки европеец, а реална ситуация.

За повечето от нас Таджикистан е по-скоро нещо много далечно. Съществува, но не сме сигурни точно къде. Всъщност страната се намира в централна Азия и е бивша съветска република. А от днес (4 април) е една от малкото, в които се играе футбол!

Местното първенство започна по план. Паника заради коронавируса няма. По простата причина, че и вирус няма. Между деветте милиона жители не е регистриран нито едни с COVID-19.

Първият мач от сезона по традиция определи супершампиона на страната. "Истиклол" - първенецът в последните 6 години, победи с 2:1 "Худжанд" и вдигна своята девета Суперкупа на Таджикистан.

Срещата, по препоръка на Световната здравна организация, се игра без публика, а на трибуните беше разпънат транспарант, който гласеше: "Стоп коронавирус!".

Така Таджикистан се превърна в четвъртата страна, в която в момента се играе футбол, след Беларус, Никарагуа и Бурунди (и в трите страни има регистрирани заразени с коронавирус).

Всъщност самото първенство започва в неделя (5 април) с три мача. Много вероятно е имената на десетте отбора, които ще се борят за титлата, да не ви говорят нищо. За сега техните срещи се излъчват само по местната държавна телевизия. Това е добре дошло за феновете им, които няма да бъдат допуснати на трибуните.

Но от таджикистанската футболна федерация се надяват, че в този момент, когато почти всички първенства по света са спрени, те ще могат да впечатлят зажаднелите за емоции на зеления терен фенове.

bTV призовава: останете си вкъщи!

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 585 25 147 1 322
Света 6 574 317 11 622 388 047 3 171 177
Заразени* Нови Починали
България 2 585 25 147
Света 6 574 317 11 622 388 047
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer