За да започнем този разказ трябва да се върнем няколко века назад. Думата „госпожа“ произлиза от старобългарското название за „господар“, „стопанин“. И приляга перфектно на днешната ни героиня.

Да си госпожа е признание. Всеки от нас има в спомените си поне една госпожа от училище, която винаги ще уважава. Всеки спортист се е срещал с госпожа, която го е научила на А и Б не само в неговата дисциплина, а и в живота.

Снимка: Lap.bg

Когато обаче споменем за „Госпожата“ в света на художествената гимнастика у нас, асоциацията е една. Тя е от онези жени, които гледаш с възхищение. Тя е от вечните, от борбените, от оставащите – в историята, в спомените и съзнанията. Тя е връх, но и стабилна основа. Тя е жената, която плаче от гордост, но и тази, която може да те постави на място само с поглед.

Илиана Раева! Господарката на успеха, стопанката на най-успешния български спорт в последните години. Тя е „Госпожата“ – изречено с любов, като за мама, но и с уважение, като за идол.

Илиана Раева е художествена гимнастика. От-до, цялата, всичките тези години, всичките тези медали, всичките трудни моменти, щипката скандали и разочарования, затиснати под цял тон усърдна работа и национална гордост.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by ilianaRAeva (@ilianaraeva63)

15 минути пеша – толкова делят дома Раева от стадион „Георги Аспарухов“, където започва кариерата ѝ, когато е на 6 години. Баща ѝ Райчо я поверява в ръцете на първата ѝ треньорка Златка Бончева. Още от малка Илиана знае, че невъзможни неща няма, а всичко се постига с много труд. И много, много, много тренировки в залата.

За да стигнеш до върха обаче трябва и характер. Но не избухлив и чепат.

Снимка: БФХГ

„Заради лошото ми държание, треньорката ме наказа и една седмица другите деца от отбора не говореха с мен. Бях толкова разстроена, че не можех да спя, плачех непрекъснато. Един ден начупих клони люляци от улицата и отидох в дома ѝ. Тогава тя ме покани да вляза, бях едно малко момиче с огромен люляков букет, и ми каза: „Илиана, ти си родена да бъдеш лидер, но за да станеш такъв, трябва да научиш какво е лидерът. Той винаги трябва да е за пример, първи да направи всичко, което иска от другите, той да помага на другите, а не да чака на него някой да му помогне, лидерът не трябва да се оплаква, не бива да наранява, той трябва да обича силните и можещите и да ги подкрепя" - никога няма да забравя тези думи на Златка Бончева“, спомня си Раева.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by ilianaRAeva (@ilianaraeva63)

Илиана не играе на дребно. Тя рискува – както на килима, така и извън него. Годините не успяват да пречупят борбения ѝ характер и онова безкрайно желание да бъде различна. А публиката харесва точно това! Неслучайно именно зрителите ѝ „връчват“ първия златен медал от световно първенство през 1979 г.

Снимка: Lap.bg

Година след като започва тренировки под вещото ръководство на Нешка Робева, Илиана изпълнява отлично съчетание с бухалки в зала „Уембли“ в Лондон. Публиката е бясна от ниската оценка. 20 минути зрителите по трибуните скандират името на българката. Съдиите са принудени да преразгледат решението си. Правилният отговор в тази ситуация е само един – златен медал на бухалки за Раева! На същото първенство тя печели и сребро на топка. Авторитетното издание „Таймс“ пророчески ѝ дава прякора „Диамантената българка“.

„Такъв състезател наистина не бях виждала. Макар че зная колко силна е Илиана, макар че я бях виждала да се концентрира така невероятно пълно, това изпълнение ме кара да настръхна, да забравя, че съм нейна треньорка“, заявява Нешка Робева след шампионата.

Но това е само началото за 16-годишната грация!

Година по-късно – през 1980 в Амстердам, Илиана става абсолютна европейска шампионка и се прибира в България с 4 златни (многобой, бухалки, топка, обръч) и 1 сребърен медал (лента).

През 1981 г. Раева печели 3 сребърни (многобой, обръч, лента) и 1 бронзов медал (въже) от световното, а година по-късно сребро на въже и бронз в многобоя, както и за съчетанията с бухалки, лента и обръч.

Всички тези успехи са само основа за това, което предстои. През 1993 г., малко след като е сложила край на спортната си кариера, Илиана Раева основава своя клуб „Левски Илиана“. Загърбила „войната“ за точки на килима, тя продължава да води битки, този път като ръководител и треньор. И като лидер! Точно такъв, какъвто ѝ заръча да бъде Златка Бончева – борбен и служещ за пример на другите.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by ilianaRAeva (@ilianaraeva63)

Във времената на тежка политическа и финансова криза у нас, тя успява да се пребори с трудностите и да изгради олимпийски, световни и европейски шампиони. През „Левски Илиана“ са преминали Михаела Маевска, Ренета Камберова, Християна Тодорова (част от предишния „златен“ ансамбъл), като още Елизабет Паисиева и Цветелина Стоянова.

 

Снимка: Lap.bg

Треньорската професия все по-чевръсто увлича Раева. През 2004 г. тя застава начело на ансамбъла, който спечели бронзовите медали на олимпийските игри в Атина в състав Кристина Рангелова, Зорница Маринова, Владислава Танчева, Галина Танчева, Жанет Илиева и Елеонора Кежова.

В периода 2007-2012 г. тя отново се грижи за всеки детайл в изпълненията на ансамбъла. Тогава Ренета Камберова, Михаела Маевска, Цветелина Найденова, Елена Тодорова, Християна Тодорова и Катрин Велкова триумфират на световното първенство във Франция за съчетанието си с два обръча и три ленти!

И ако си мислите, че това е успешна кариера, то явно не познавате Илиана! През ноември 2012 г. тя става президент на Българската федерация по художествена гимнастика. На поста наследява друга голяма шампионка – Мария Гигова. Оттогава до днес тя е преизбирана още два пъти – през 2016 и 2020 г.

Лидерът си е лидер! На тази позиция Раева без съмнение спечели титлата „госпожа“. Направи го по категоричен начин – представяйки пред очите на конкурентките и обществото успех след успех!

През 2016 г. от олимпийските игри в Рио де Жанейро ансамбълът на България спечели бронзов медал, през 2014 г. момичетата станаха световни шампионки в многобоя, а след това спечелиха два сребърни (2015 и 2017 г.) и два бронзови (2018 и 2019 г.) медала. През 2017 г. българската представителка в индивидуалната дисциплина Невяна Владинова грабна бронза за съчетанието си с топка.

Снимка: Lap.bg

На европейска сцена Катрин Тасева се окичи със сребро на лента през 2017 г., а Невяна Владинова стана трета на този уред. Силвия Митева успя да спечели два бронзови медала през 2013 г. (на лента и топка). Такива бяха и отличията на Боряна Калейн от 2019 г. на същите уреди.

Дисциплина, старание, уважение, труд и лишения. Илиана Раева, госпожата – започнала на килима и стигнала до върха, шампионката, която хвана решително за ръка българската гимнастика и я поведе към новия изгрев, жената, която знае как се постигат победи и има смелостта да крачи към тях!

Тя е добрата стопанка. Която пази чисто и подредено в къщата си. Отбива с финес всеки опит на външни хора да нахлуят с кални обувки и най-важното – вдъхновява своите момичета!

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by ilianaRAeva (@ilianaraeva63)

Извън залата и кабинета тя се радва на дългогодишната си любов с бившия футболист и настоящ собственик на мажоритарния пакет акции в „Левски“ Наско Сираков. Двамата отгледаха две дъщери – Славея и Виолета, а днес сърцата им топлят три внучки – Илиана, Емили и Асиана.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by ilianaRAeva (@ilianaraeva63)

В едно сме убедени – Илиана може да се справи с всичко. Не защото така изглежда отстрани, а защото сме я виждали да го прави!

Днес на дневен ред е Световната купа в София – първото важно състезание след принудителната пауза заради пандемията от коронавирус. Не се съмнявайте, че всичко ще е перфектно!

Снимка: Lap.bg

Проверка може да направите от 26 до 28 март пряко по RING, на сайта btvnovinite.bg и на платформата VOYO.BG. В неделя (28 март) ще може да гледате и финалите на отделните уреди пряко по bTV!