Мартин Хенер е олимпийски шампион по хокей на трева от Лондон 2012 с отбора на Германия. Бронзов медалист от Игрите в Рио 2016, европейски шампион, световен вицешампион.

Днес обаче той е оставил стика настрана в името на по-важната победа - тази за човешкия живот.

Коронавирусът нанася двоен удар по амбициите на Хенер, който освен атлет е и лекар.

Всъщност специализацията му е ортопедия и травматология, но заради пандемията от COVID-19 се налага да се преориентира. 

Вместо да лекува скъсани коленни връзки, в операционната му в берлинската болница "Мартин Лутер" са разположени 13 легла за спешни случаи на заразени с коронавирус.

"Променихме всичко в болницата. Работим само с извънредни случаи, всички планови операции са отменени", разкрива Хенер.

Броят на леглата за "нормални" пациенти е намален наполовина, за да "има достатъчно място за болни от коронавирус".

Игрите са отложени с 12 месеца, но ако форумът бе изместен с две години, то Хенер вероятно нямаше да го дочака. Има едногодишен син, който и сега вижда рядко заради стриктната програма.

Излиза от дома си в 7 сутринта. Дежурството му в болницата приключва в 16 ч.

"Прибирам се вкъщи към девет, десет, а понякога и единайсет часа. През повечето време жена ми е самотен родител."

Защото след работа Мартин Хенер продължава да се готви за Токио. Като олимпиец, има специално разрешение да тренира в затворен хокеен стадион в "Олимпиа Парк". Поддържа форма с един от съотборниците си, но съприкосновенията са забранени заради риск от заразяване с COVID-19. 

"Сега мога да правя упражнения само със собственото си тяло, или пък тичам. Искам да съм готов, когато се върнем към нормалния си живот", допълва защитникът.

"В спортно отношение отлагането на олимпийските игри е най-лошият сценарий. Ние, хокейните играчи, попадаме в полезрението на медиите веднъж на четири години. Но след като има опасения за здравето, игрите не трябва да се състоят".

Неговият пряк началник в болницата Волф Петерсен понякога се чуди как Мартин успява да носи и двата товара едновременно на плещите си.

"Той има талант да оперира. След олимпийските игри ще работи при нас на пълен работен ден", споделя доктор Петерсен.

"Исках да прекратя кариерата си в националния отбор през август, но отлагането на олимпийските игри обърка плановете ми напълно", допълва Хенер, който мечтае да се раздели с представителния тим с второ олимпийско злато.

bTV призовава: останете си вкъщи!