След новината за оттеглянето на английските тимове, ръководството на новосформираната Суперлига пусна официално изявление, в което твърди, че шестте отбора са били принудени да напуснат под външен натиск.

Късно снощи "Ливърпул", "Манчестър Юнайтед", "Манчестър Сити", "Арсенал", "Челси" и "Тотнъм" обявиха, че вече не искат да бъдат част от проекта.

В становището на Суперлигата се подчертава, че планът за реформа в европейския футбол и евентуалното създаване на нов турнир ще бъде преосмислен.

"Суперлигата е убедена, че актуалната ситуация в европейския футбол изисква промяна. Предлагаме нов турнир, защото действащата в момента система не функционира. Нашето предложение е насочено към това да се осигури развитие на спорта, като същевременно се гарантират ресурси и стабилност за развитието на футболната пирамида, включително помощ за цялата футболна общност, която е изправена пред финансови затруднения заради пандемията. Освен това, всички по веригата следва да получат завишени плащания от фонд "Солидарност".

Независимо от оттеглянето на английските клубове, които бяха прунудени да вземат това решение под външен натиск, ние сме уверени, че предложението ни напълно съответства на законите в Европа, което беше потвърдено от днешното съдебно решение за защита на Суперлигата от действията на трети лица.

Предвид обстоятелствата, ще предприемем съответните адекватни стъпки за трансформиране на проекта с ясната идея да предложим на феновете най-доброто възможно изживяване и в същото време да осигурим по-високи приходи за цялата футболна общност", се казва в изявлението.

След съобщаването на новината за сформирането на Суперлигата, ФИФА, УЕФА, местните правителства и запалянковците разкритикуваха новата надпревара, а от футболните структури заплашиха със сериозни последствия за клубовете и техните играчи.