В началото на септември България спечели два медала на световното първенство по стрийт фитнес. Огромна заслуга за този успех има българката легенда в спортната гимнастика Йордан Йовчев. Той е създател на първия официален клуб по стрийт фитнес в България.

"Искам да съм част от тях, като приятел. Ментор, може би е силна дума, но това, как да преодоляваш трудностите, това, как чрез спортът да изгражда много от нещата. Чувствам, че имам нужда да го правя с най-голямо желание. Аз така го чувствам и правя това, което храни душата.", споделя Йовчев.

Снимка: bTV

Преди две години българската легенда създава първия клуб по уличен фитнес у нас. Желаещите се увеличават скоростно, а клубът вече има държавен спортен календар. Логично, успехите не закъсняват. Преди месец 17-годишнaта Цвети Станева печели сребърно отличие, а Стефан Еротеев грабва бронз на световния шампионат в Москва.

"Само по себе си, класирането за световното е успех. Това, че имаме сребърен и бронзов медал е изключително постижение в този спорт, защото той не е толкова разпознаваем. Вървим напред и нагоре. За тях е изключителен успех, те идват със страхотни емоции.", добавя шесткратният участник на олимпийски игри.

Призьорите ни споделят, че на световното емоцията е несравнима. А медалите идват неочаквано.

Снимка: bTV

В клуба на Йордан Йовчев граница за мечтите няма. Най-вече за онези, които обществото понякога отхвърля, а те имат нужда много силно да ни кажат нещо. 

"Когато дойде едно момче, когато виждаш, че е в инвалидна количка и се хваща за лоста, това говори само едно – на него трудностите му са ясни, но той прекарва огромно време с това, което иска да покаже, защото той не се хваща случайно на лоста. Виждаш желанието и фокуса, ако искаш нещо да постигнеш, ти ще намериш начин да го постигнеш.", убеден е Йовчев.

Снимка: bTV

Един от тези примери е Пламен, който страда от синдром на Даун. Изкушението да се набере и да тренира обаче се оказва много по-голямо от трудностите, които му предлага живота. 

"Идвам тук, защото обичам да играя. Харесват ми лостовете и да тренирам и правя мускули с моите приятели. Най-обичам да правя склопка силово, набирания и коремни. Другите момчета ми показват какво мога да направя.", споделя Пламен.

Снимка: bTV

Ако една мечта не те плаши, то значи не е достатъчно голяма. Йордан Йовчев никога не е познавал границите. Нито на мечтите, нито на възможностите си. А примерът му е заразителен.