Петър Стойчев стана световен шампион по плуване в ледени води за втори път в кариерата си и то подобрявайки собствения си световен рекорд. При температура на водата в езерото, в което се проведе състезанието, около нула градуса, българинът финишира за 12 минути и 10 секунди, което е с 5 секунди по-бързо от предходното му върхово постижение.

След финала в Мурманск Стойчев сподели пред bTV какви мисли са минавали през главата му по време на тежкото изпитание.

"Беше ми много студено от самото начало. Младият руски талант в трети коридор тръгна много бързо, и аз не знаех дали той тръгва бързо или аз съм бавен. В мен имаше едно неосъзнато усещане какво точно се случва, но знаех, че не трябва да му позволявам да се отдалечава много. Преди време изгубих едно състезание точно по този начин, а днес нямах право на грешка.", каза носителят на 11 световни купи по плувен маратон.

Веднага след излизането си от водата Стойчев сложи на раменете си българското знаме.

"Не е много приятно, когато се състезаваш на световно първенство, другите нации са с по 10-12 човека, а ти си сам и нямаш други съотборници, а само ваш екип, който ме подкрепя. Затова е важно да покажем, че дори и в малък отбор сме силни и трудно могат да ни победят!".

"Почти през цялото време усещах болка в ръцете и в краката. Последните 300 метра много трудно финиширах. Нямах тази сила, която бях планирал да оставя за накрая... да ускоря и да финиширам по-бързо, ако титлата се решава в последните метри."

"Всичко си струваше - всички усилия, всички болки, всички лишения си заслужаваха. В следващите две години отново аз ще бъда актуалният световен шампион по ледено плуване."

"Сигурно има още много неща, които да постигна, но съм доволен. Щастлив съм от това, което направих този сезон - Антарктида, Мурманск. За три месеца от най-южната точка на земното кълбо до най-северната с две победи. Не мога да не бъда щастлив от този сезон. Благодаря ви за подкрепата!", завърши Стойчев.

Световното първенство по ледено плуване се проведе за трети път, а българинът е участвал в две негови издания, в които неизменно е първи.