Воденият от Станимир Стоилов отбор на "Астана" отпадна на 1/16-финалите в Лига Европа след 3:3 със "Спортинг" Лисабон в реванша и загуба в първия мач с 1:3.

Още в четвъртък в медиите в азиатската държава се появиха информации, че вероятно това ще бъде последната среща на българския специалист начело на тима, тъй като се очаква той да поеме националния отбор на Казахстан.

"Дали ще остана в "Астана"? Когато се приберем, ще говорим на тази тема. Не всичко зависи от мен. В последно време в отбора се случиха доста неприятни неща, които не ми харесват. "Астана" е като втори дом за мен и ако продължа да работя в клуба, ще го правя с най-голямо удоволствие", коментира след мача в Лига Европа Стоилов.

Снимка: Reuters

"Доволен съм от отбора си. Пристигнахме в Лисабон с желанието да покажем добър футбол, независимо от резултата в първия мач. Искахме да атакуваме, да бележим голове. Футболистите заслужават похвала за представянето си срещу един много силен отбор. Ако бяхме реализирали положенията си преди почивката, можехме да поставим съперника в неудобно положение. Индивидуалната класа на играчите на "Спортинг" им позволи да стигнат до три гола. Мисля, че въпреки всичките ни проблеми, демонстрирахме, че заслужено сме стигнали до тази фаза",  добави Мъри.

Снимка: Reuters

"Марин Томасов е в добра форма и игра с много желание. Имаме и футболисти, които не са в оптимално състояние. За нас мачовете със "Спортинг" бяха първи за годината и затова като отбор не сме достигнали нивото, което искам. Трябва ми тим, в който всеки да е лидер на терена. Ако говорим за бюджет и нови попълнения, всички знаете, че се нуждаем от нови играчи. Ако клубът иска да подари на феновете още подобни мачове и емоции в евротурнирите, е необходимо да помисли за подсилване на някои постове. Най-важното обаче е да се изчистят задълженията към футболистите", подчерта треньорът.

"Аз не деля футболистите си на местни и чужденци. Не разбирам защо изобщо се коментира идеята в Казахстан да се ограничат или премахнат легионерите. В Европа няма такъв лимит, а в Русия и Казахстан има, но това не помага на националните им отбори. Трябва да се работи с децата, да се изгражда инфраструктура. Към днешна дата клубовете от Казахстан не биха имали постижения в евротурнирите без чужденци. Хората в страната обичат футбола. В "Астана" при минус 20 градуса на стадиона идват 30 000 зрители. Кажете ми кой друг спорт би събрал толкова много публика. В цял свят границите падат и във футбола се инвестира, другото няма смисъл", допълни Станимир Стоилов.