За първи път от 25 години насам България има шампионка при девойките на европейското първенство по художествена гимнастика. Стиляна Николова беше над всички по време на шампионата в Украйна. Тя завоюва златен медал за съчетанието си с лента, както и сребърно отличие за представянето си с топка.

15-годишната Стиляна носи в гените си шампионския дух. Нейната майка е Паулина Николова - световна шампионка с ансамбъла от 1983 и 1985 г. Днес семейството на Стили живее в Кайро, а тя тренира в България.

Снимка: Българска федерация по художествена гимнастика

"Не мисля за това, което се случи, а само за напред. Радваме се, но лека-полека всичко отминава и трябва да започнем сериозна работа и подготовка. Знаех, че съм способна да спечеля, но вътрешно бях шокирана", заяви златната медалистка в предаването "Тази събота".

"Заслужава си! Фактът, че чух химна в моя чест беше най-хубавото. Тогава осъзнах, че всички тези лишения си заслужават, това, че не съм до семейството си, също - всичко се възнаграждава", добави Стиляна.

В момента тя е при семейството си в Кайро, но преди европейското първенство не беше прегръщала близките си цели 9 месеца. В това време Стиляна премина и през период, в който беше заразена с коронавирус.

"Карантината ми свърши близо 2 седмици преди европейското. Беше трудно да се върна пак към нормалните тренировки, но се справихме с много тежък труд. Благодаря на госпожа Валентина Иванова, на Райна Тошева, на госпожа Илиана Раева и госпожа Деспа Кателиева, тъй като без всичките тези хора нямаше как да постигна това отличие. Цялото ми семейство ме подкрепя - и брат ми, и баща ми винаги са до мен. Каквото и да им кажа, винаги ще ме подкрепят. Всеки ден се чуваме. Има моменти, в които ми е много тежко, но те знаят какво да ми кажат, че да ме подкрепят", разказа шампионката.

Снимка: Българска федерация по художествена гимнастика

След успеха си тя и Ева Брезалиева, която завоюва бронзов медал на въже, заявиха, че посвещават своите отличия на медиците, които се борят "на първа линия" с пандемията от коронавирус.

"Знаем, че в България е много тежка ситуацията с коронавируса. Всички лекари... много им се възхищаваме, защото жертват своите животи, за да спасят чуждите. Това е един героизъм, който нямам думи да опиша колко е уникален", обясни решението им Стиляна.

За добрата си форма Николова разчита и на своята сестра Паола, която е нейна треньорка по време на престоя ѝ в Кайро.

"Едновременно е удоволствие и изключително трудно. През цялото време, когато ми е била състезател, сме гледали да не оплитаме семейните отношения с тренировъчния процес, колкото и да ни е било трудно, колкото и да не сме се разбирали понякога на тренировка, винаги вкъщи това не се е пренасяло. Когато ни е било най-трудно майка ми винаги е намирала начини да успокоява нещата, да дава съвети и да ни мотивира и двете да се развиваме в правилната посока", разказа тя.