Бившият капитан на националния ни отбор по футбол Стилиян Петров даде интервю за британския Independent, в което разкритикува проекта Big Picture, който се опитаха да наложат двата най-титулувани английски клуба - "Манчестър Юнайтед" и "Ливърпул".

Според него футболът трябва да обединява, но в момента разделя хората. Стенли говори също за кариерата си, битката с левкемията, както и за своето бъдеще. Легендата на "Астън Вила" и "Селтик" смята, че когато спреш с футбола, трябва да си изградиш нова самоличност.

Както е известно, Петров вече изяви желание да влезе в управлението на БФС.

"Винаги говорим, че футболът сближава хората. Но сега все повече осъзнаваш, че в действителност играта разделя хората. Футболът трябва да обединява, хората да работят заедно. Вижте проекта Project Big Picture, вижте идеята за новата Европейска лига. Хората искат да управляват, не искат повече да работят заедно с другите. Те не искат да създадат индустрия, в която всички да са силни.", заяви Стенли.

"Когато имаш предизвикателства като човек, ставаш по-мъдър. Започваш да гледаш на света от по-различна перспектива. Това е като пъзел - сглобяваш го и се надяваш да намериш точните отговори. Когато си активен футболист, имаш някаква самоличност, но когато се откажеш, трябва да си изградиш изцяло нова такава."

Снимка: Getty Images

"Заболяването ми дойде от нищото. Отне ми всички мечти. Всичко, което бях планирал и за което мечтаех, изчезна за секунда. Трябваше да оставя всичко друго настрана и да се боря за живота си. Осъзнах, че няма значение какво си постигнал като футболист. Хората вече ме знаеха само заради болестта ми. Тогава обаче не осъзнавах, че всички биват забравени. Мислим, че след като всяка седмица ни плащат и парите не спират да "капят", всичко е чудесно. Но когато на 35 или 36 се откажем, забравяме, че ни остават още 35-40 години, през които да поддържаме стандарт на живот. Когато вече няма смисъл от нас като футболисти, трябва да намерим нов смисъл в живота си. А намирането на такъв може да отнеме дълго време.", каза още Петров.