Една от новините на седмицата е голямото завръщане на Стилиян Петров в големия футбол 4 години след като беше диагностициран с левкемия. На 36 години бившият капитан на националния отбор сензационно обяви, че ще се опита отново да играе на най-високо ниво. 

5 юли 1979-а година, точно 25 години след като BBC излъчва първата си телевизионна новинарска емисия, в Монтана се ражда Стилиян Петров. По ирония на съдбата, години по-късно името на българина попада многократно в новините на английския телевизионен гигант.

За 36 години Петров си изгради статут на легенда в България и на Острова. Пример за подражание на малки и големи, не само на футболния терен, но и извън него. Още от дете започва да води битки и ги печели безапелационно, една след друга. Любовта му към футбола пък стартира в квартал „Плиска” в Монтана. 

Хората в Монтана разказват, че почти във всичките си свободни мигове от училище малкият Стилиян е можел да бъде забелязан именно пред блока си, където с часове е играл футбол със ... стената. Родителите му също са спортисти – баща му Альоша е бивш футболист, а майка му Светла - републиканска шампионка по трибой.

Още от ученическите си години Стилиян Петров е описван като изключително упорит, трудещ се и скромен. Логично, професионалния му възход не закъснява.

Въпреки безспорните успехи, които бившият капитан на националния отбор постига, пътят му е труден и изпълнен с препятствия. По време на престоя си в ЦСКА намира верни приятели в лицето на Мартин Петров и Димитър Бербатов, с които са много близки и до днес.

През 1999 година, Стилиян Петров е продаден в шотландския Селтик. Изживява културен шок при пристигането си в Глазгоу. Най-голям проблем му създава езиковата бариера. 20-годишният българин живее сам, без близките си. Спомня си как след негова грешка в един от първите изиграни за Селтик мачове, отборът губи, а той е категоричен, че ще научи езика по възможно най-бързия начин.

Един от първите му приятели в Шотландия притежава сергия за бургери. Между тренировките и мачовете Стилиян Петров започва да продава сандвичи, за да се пребори с езиковата бариера. Така научава перфектно езика на Шекспир. Превръща се в любимец на феновете на гранда от Глазгоу, дори привържениците на големия съперник Рейнджърс го уважават.

След трансфера в Астън Вила продължава да се представя великолепно, става и капитан на тима. На 24 март 2013-а по време на мач с Арсенал Стилиян не се чувства добре физически, мисли че е болен от грип и след двубоя се подлага на медицински тестове. След тях започва най-важният мач в живота му. Диагностициран е с остра левкемия. Започва битката с коварната болест, получава подкрепа от целия футболен свят.

Лечението слага неочакван край на професионалната му кариера. През 2015-а Стилиян Петров съобщава, че победил левкемията, благодари на цялата общественост за подкрепата. В момента „смелото сърце” на българския футбол е на 36 години. Очевидно чувства, че има недовършена работа. Преди дни той сензационно обяви, че има желание да се върне в големия футбол.За няколко месеца тренировки е свалил впечатляващите 40 килограма. Признава, че е във форма и има какво още да даде на играта.

Поредното предизвикателство пред големия номер 19-и. След всичко, през което е минал и е победил, това изглежда малък залък за големия Стилиян Петров.