Тя пише историята в българския бокс! Превръща се в едно от лицата на България в този спорт! За нея отказването просто не съществува! Тя е Станимира Петрова!

Историята ѝ е повече от любопитна. Започва още на осем години да се занимава с един опасен спорт - таекуондо, заради брат си и въпреки нежеланието на своите родители.

На последвалото европейско първенство за девойки Петрова завършва втора и признава, че това е единственият финал, който е загубила. Последва европейска и световна титла в таекуондото, но фактът, че е в неолимпийска версия, я кара да помисли за смяна на спорта.

Когато е студентка в Националната спортна академия, тя открива своето призвание. Станимира сама избира да се занимава с бокс. Родената в Асеновград бъдеща шампионка впечатлява треньора още с първите си удари на чувала и той ѝ предлага да участва на републиканско първенство.

Снимка: bTV

Станимира е приятната изненада в турнира - печели и трите срещи с отказване на съперничките си. Силното представяне и в двата спорта обаче означава, че Петрова трябва да реши с кой от тях да се захване още по-сериозно. Баща ѝ и неговата любов към бокса са решаващи фактори в решението на тази дилема.

След над 15 години в залата по таекуондо, бъдещата шампионка изцяло се посвещава на бокса, но от бившия си спорт взима нещо ценно - бързото движение с крака.

На първото голямо предизвикателство - европейското първенство, тя губи още в дебютната си среща. Противно на очакванията, това не я обезкуражава, а я мотивира.

Снимка: bTV

Амбицирана, Станимира не се обръща назад и отива с целия си хъс на следващото голямо състезание - световно първенство. Там тя шокира всички и пише история - превръща се в първата българка световна шампионка по бокс. Петрова споделя, че това е моментът, в който е била най-щастлива.

Мечтаните олимпийски игри в Рио де Жанейро обаче не преминават по очаквания начин и Петрова отпада още на старта.

Разочарованието преминава в нежелание да участва на европейското първенство. Въпреки това щабът е категоричен - тя трябва да излезе на ринга. След няколко мача Станимира отново ликува с титлата, този път пред собствена публика.

Огромна заслуга за постиженията ѝ има нейният треньор - Петър Лесов, който е убеден, че предстоят още успехи.

Снимка: bTV

Станимира пък разчита за късмет в срещите на... плитките си. "Имам чувството, че ако не си направя плитки - няма да мога да играя.", шегува се тя.

Това е Станимира Петрова - едно стихия, която не може да бъде спряна.