Михаил Касабов е временно изпълняващ длъжността президент на Българския футболен съюз след оставката на Борислав Михайлов и Йордан Лечков също е участвал в този избор. Това разкри президентът на "Славия" Венцеслав Стефанов, който също подаде оставка като член на Изпълнителния комитет към централата.

Лечков обжалва вписването на Касабов като временен президент, тъй като той е първи вицепрезидент. 

"Според решението, което взехме на последния Изпълком, за временно изпълняващ длъжността беше определен Михаил Касабов. Решението беше взето от всички, без изключение, включително от Йордан Лечков. Всички се подписахме. Ако той не се е подписал, това говори много лошо за него. Секретарката мина през всички и всички се подписахме. Не съм видял дали след мен Лечков се е подписал. Йордан Леков не казва истината. Истината не е такава. Моето мнение и на останалите, без изключение, беше, че цялото ръководство трябва да си подаде оставката и да се готвим за нов Конгрес. Живеем в демократична държава и всеки може да оспорва всичко", каза Стефанов и добави:

Снимка: Lap.bg

"Първият вицепрезидент тогава се кандидатираше за кмет на Сливен и не можеше да бъде и на двете места. За това си подаде оставката и стана Михаил Касабов. Имам чувството, че съм в Следствието и ме разпитвате. Всички решихме досегашното ръководство да си подаде оставката след Борислав Михайлов. Нормално е избраният от него Изпълком също да си подаде оставката. Не знам защо Йордан Лечков прави така, че да изостри обстановката, вместо да върви нормално, да се подготви конгреса, да завърши първенството"

В студиото на "Тази сутрин" Стефанов беше категоричен, че желаещите да наследят Михайлов, който 14 години управлява българския футбол, са много. Той заяви, че за момента Лечков е отговорник само за националния тим и не заема други ръководни постове.

"В момента документи подписва Касабов, защото той е вписан като президент и Йордан Лечков оспорва това вписване. След тази постановка на националния стадион, след оставката на Борислав Михайлов, започнаха да се пораждат доста порочни практики. Много мераклии има да станат шефове на футболния съюз. Има си дежурни, които от много години искат да станат. Те смятат, че там е една безгранична власт, взимат се едни пари... Футболният съюз е независима институция. Това, което изразява Красен Кралев, може да навреди. ФИФА и УЕФА не толерират намесата в тази независима институция. Йордан Лечков не е човекът, който ще определя съдбата. Той е определен да отговаря за националния отбор и виждате на какво дередже е националният отбор. Не знаех, че той е туристическа фирма. Той ходи на стадиона, за да се изпоти. Трябва да видим какво се получава", заяви Стефанов.

Той коментира и отказването от националния тим на капитана Ивелин Попов. Нападателят изигра последния мач с националната фланелка при победата над Чехия с 1:0.

Снимка: Lap.bg

"Капитанът на националният отбор за мен си е прав. Той е мъжко момче, от "Коньовица", не обича да му се качват на главата. Явно вижда, че "Много баби, келаво дете". Всичките са началници. И този командва, и онзи командва, и третият командва. Момчето има сърце и дупе, отиде при публиката на мача с Англия и говори. Всичките други избягаха. Явно му е писнало", е мнението на Стефанов.

Президентът на "Славия" определи като "постановка" расисткия скандал на мача България - Англия, заради който националния отбор получи наказание от УЕФА и игра без публика срещу Чехия.

"Абсолютна постановка. Компетентните органи трябва да кажат кой я подготви. Сред привържениците на "Славия" няма такива артисти. Ние в такъв театър не играем. Казваме си "Право куме в очи" и не играем такива работи. Че някой е подготвил това нещо е повече от явно. В момента в България всеки разбира от футбол и иска да стане президент на БФС. Ще видите, като дойде време да се прави Конгреса. Няма да се учудя, ако този Йоло Денев се кандидатира. Аз не бих", заяви той.

Снимка: Lap.bg

Стефанов е категоричен, че не би подкрепил кандидатура на Любослав Пенев, който беше един от противниците на Михайлов на Конгреса за избор на президент през февруари 2018 г. 

"Емил Костадинов е кротък човек, той не страда от болни амбиции. Би ставал за президент, но той не обича да се навежда. Любо Пенев е добро момче, играе хубав тенис, разбира от футбол, но тук трябва голямо чувство за отговорност. Това са 600-700 клуба. Не е само да седнеш и "Знаеш ли тук, ляво, дясно". Бербатов много отгоре гледа на всичко. Той е голямата работа. Тук трябва един човек, който обича деца, обича футбола. Това нещо си иска доказан човек, който може да създава. Защо уважавам Борислав Михайлов? Той успя с авторитета си, с визията си, с възможностите и контактите да направи Българи да има толкова кадри в УЕФА. За мен той се справя. Лошото е, че всичките негативи сега се преписват на него. Сигурно е имал много кусури. Не става от едно растение да направиш президент на футболния съюз. Трябва да се работи", каза той.

"Трябва да се внимава, защото, ако изборът е февруари или март, това са нови комисии, първенството тече, не е толкова проста работа", завърши той.