Днес на редакционния мейл на bTV получихме съобщение от федерацията по плувни спортове, озаглавено само "Становище". Мейлът, изпратен като реакция след филма от поредицата bTV Репортерите - "Допинг в дълбоките води", не е подписан от нито един член на Управителния съвет на централата, нито дори от президента Георги Аврамчев.

Въпреки това, Аврамчев потвърди за bTV, че това е позицията на неговата федерация.

Публикуваме становището без редакторска намеса:

"Във връзка с излъчения репортаж на 06.03.2021г.  bTV репортерите, ние, Българската федерация плувни спортове, желаем да дадем своята официална позиция:

Стоим твърдо зад тримата състезатели и ще окажем всякакво съдействие в процеса на установяване на истината.

Никога в подготовката си или по време на състезания, никой състезател не е бил принуждаван да приема хранителна добавка насилствено. На всеки е предоставена възможността да се запознае със съдържанието на витамините и добавките на световно известните и доказани производители, които даваме повече от три години. До момента при извършени над 200 антидопинг проверки – както в подготвителен, така и в състезателен период, не сме имали проблем или положителна допинг проба.

От съдържанието на двусмисления таен запис на Георги Аврамчев в репортажа става ясно, че той употребява сравнение и дава пример - “ако бяхме …, тогава щяхме”. Извадените от контекста думи се интерпретират като „порочни практики“ и „възможност за манипулиране на антидопинговите агенции“. Всеки човек, запознат с професионалния спорт, знае, че това е невъзможно. Факт, който бе потвърден и от антидопинговия център. Обратното твърдение граничи с клевета.

В новинарска емисия, излъчена на 02.03.2021г. един от най-успешните ни състезатели Антъни Иванов подчерта, че не иска оставката на президента на федерацията Георги Аврамчев, защото той се справя отлично с управленските си функции и не е негова работа да следи тренировъчния и възстановителния процес.

В репортажа, излъчен 06.03.2021г. в 19:30ч. същият състезател “иска оставки” и се изказва обидно за екипа и подготовката в родината си, където се развил като плувец. В същия репортаж няма следа от положителните думи на спортиста, излъчени 4 дни по-рано.

Защо?

В разследването на bTV не бяха посочени други възможности за попадането на станозолол в организма, а именно – риск от замърсяване на добавките, давани в националния отбор, преднамерен или случаен прием от състезател, както и умишлено дискредитиране на нашите състезатели от други лица. Напротив, внушава се, че причината е само в щаба на националния отбор, макар и да нямат мотив, защото станозололът е абсолютно безполезен в плуването.

Въпреки създаденото напрежение и недоказаните твърдения в излъчените от bTV репортажи по казуса с положителните допинг проби, ние се надяваме на обективното му отразяване.

Сигурни сме, че нашата програма за развитие на плувните спортове дава нагледни резултати. БФПС и щабът на националния отбор, ще изпълнят до край Олимпийската програма и ще осигурят на нашите състезатели необходимите условия за реализация на техния четиригодишен труд и сбъдване на мечтите им за достойно класиране и върхови постижения на Олимпийските игри Токио 2021."

Няколко часа по-късно, получихме нов мейл от централата с поздрав към дамите в bTV по случай 8 март, като в прикрепен файл същото становище този път бе подписано от президента на федерацията Георги Аврамчев.