Идол и баща в залата - така световната и европейска шампионка по бокс Станимира Петрова определи най-младия олимпийски шампион на България Петър Лесов.

Вчера (12 септември) легендарният боксьор и настоящ треньор на Петрова отпразнува своя 60-годишен юбилей и 40 години от титлата си от Игрите в Москва през 1980 г. По този повод в родния му град Раковски беше открита статуя с лика му, а от Министерството на младежта и спорта му връчиха най-високото държавно спортно отличие.

В основата на организацията на празника стоеше Станимира Петрова.

"Петър Лесов е идол за мен в бокса. Мога да кажа, че ми е като баща. Голямата част от времето си прекарваме в залата и на състезания. За мен е наистина доказал се треньор и състезател. За това исках да му организирам за неговите юбилеи - 40 години от олимпийското злато и 60-годишнина. Заедно с Асоциацията организирахме голямо мероприятие. Открихме фигура в неговия роден град Раковски", заяви тя в предаването "Тази неделя".

Петрова мотивира действията си, като разказа, че у нас шампионите от изминалите години не получават достатъчно уважение за заслугите си.

"Виждате насълзените очи на майка му. Сигурна съм, че всеки един родител приема така победите на децата си. Надявам се да му е харесало, защото трябва да правим големи неща за големите хора и не трябва да бъдат забравяни. За съжаление в България не умеем да ценим и да уважаваме успелите хора. Уважаваме ги, когато са "на мода". Сега нас ни уважават, но не се знае, след като приключим спортната си кариера, дали някой ще ни обърне внимание и ще се загрижи за нас. Аз съм от по-младото поколение и се опитвам да обърна внимание и да зарадвам по-старите и успели от нас"