Световната шампионка по кану-каяк Станилия Стаменова разпространи отворено писмо до българските медии. В него тя отрече слуховете, че няма да се състезава за България, но потвърди, че се чувства огорчена и обидена заради проблемите около подготовката ѝ.

Ето и цялото писмо на Стаменова. Публикуваме го без редакторска намеса:

Уважаеми журналисти, с цялата ми почит към вашата професия, благодарение на която моите европейски и световни успехи достигат до масовата аудитория, за която спортът се изразява единствено във "футбол" и "тенис", а "кану-каяк" звучи като на китайски, много моля думите ми да не бъдат изкарвани от контекста им, с цял да звучат гръмко и фаталистично!

През последната седмица в медийното пространство циркулират заглавия като: " Станилия изоставя България", "Стаменова обидена, ще се състезава за друга държава" и още много други в този дух. Няма да се отричам от думите си, че се чувствам обидена, огорчена, предадена от създалата се ситуация  да провеждам сама подготовката си, от която зависи представянето ми на държавно и европейско първенство, а резултатите, към които се стремя, са такива, че да бъдат отново повод за национална гордост.

И не случайно казвам "национална", защото към днешна дата, макар и без екип до себе си, аз давам сърце и душа за България. Именно поради тази причина и заради това, че като шампионка съм еталон за подражание на цяло едно поколение, жадуващо за емиграция, се чувствам ангажирана да дам яснота по въпроса с вероятността да се състезавам в бъдеще за друга държава. Това би се случило не, защото аз ще изоставя България, а тя мен! Бих помолила обективно освен отрицателните нотки да се отразяват и подкрепата на Министър Кралев и общите ни цели, които споменах пред вас. Добре, че волята на шампиона е изградена от упоритост и търпение!

Благодаря Ви за вниманието!

Станилия Стаменова

12.02.2016