Футболистът на "Левски" Стайн Спиерингс даде специално интервю за bTV, в което разказа любопитни детайли относно престоя си на "Герена" до момента - от трансфера до дните преди подновяването на прекъснатия заради пандемията сезон. Нидерландският плеймейкър сподели, че не се е замислял за напускане, въпреки финансовите проблеми в "синия" клуб, а привържениците са го впечатлили с любовта си към "Левски". Любов, която според Спиерингс е по-силна дори от неговата към приятелката му.

"Играех един от последните си мачове за бившия ми клуб. Разговарях с агента ми и той каза, че в мача срещу "Твенте" треньорът на "Левски" Хубчев и помощникът му Донков ще дойдат да ме гледат и на следващия ден ще имаме среща. Отбелязах два гола, беше перфектният момент да се видя с тях. Имах добро усещане. После бяха празниците. В деня преди Коледа дойдох в София, разгледах града, стадиона, всичко. Бях впечатлен, стори ми се много добре и реших да дойда."

"Имах интерес, иначе нямаше да дойда да проверя какво е тук. Когато си в Холандия, България не е първата страна, за която се сещаш, когато искаш да предприемеш следващата стъпка, но пристигнах тук, видях стадиона и говорих с Павел Колев. Каза ми, че София е много хубав град за живеене, че традиционно "Левски" е най-големият клуб в България, но през последните 10 години има нов отбор, който винаги е на първо място. В "Левски" искат да прекратят това, да направят добър отбор и, че аз ще се впиша много добре в него. Това са част от причините, довели до този трансфер."

"Ако някой минава разстоянието от България до Нидерландия, за да ме види на живо и да разговаря с мен, това ми дава голяма увереност и ме кара да се чувствам добре. В стария ми клуб - "Валвайк", бяхме на дъното на класирането. За мен беше важно следващата стъпка, която предприема, да е в голям отбор, който се бори за титли и купи. Мислих си – няма как от дъното на Нидерландия да отидеш в "Барселона", трябват ти няколко междинни стъпки. България не беше първата страна, за която съм си мислел, но когато дойдох тук, особено в София, ми се стори страхотно."

Запитан как е реагирал на информациите за проблемите със собствеността и финансовата ситуация в "Левски", Спиерингс сподели: "Не го повярвах, защото когато пристигнах веднага писах на Найджъл Робърта – другия холандец. Той ми каза, че всичко е много добре организирано, върви си по план."

"Така че първия път, като чух за проблемите, бях леко шокиран. Но аз винаги мисля позитивно и смятам, че нещата скоро ще се променят. И за секунда не ми е преминавало през ума да напусна, защото подписах договор за три години и половина. Може би ако си тук от година или повече, може и да се замислиш какво да правиш, но когато са два месеца и искаш да се докажеш, както е в моя случай, няма никаква логика да си тръгвам толкова бързо. Когато дойдох през януари, не подписах за 3 години и половина, за да си тръгна след четвъртия месец."

Показваме му снимка на възрастен привърженик на "Левски", дарил от пенсията си, за да помогне на клуба в този труден момент. Той е част от хилядите "сини" фенове, които отделиха средства и събраха огромна сума, задържайки "Левски" на крака. Спиерингс е впечатлен и прави любопитно сравнение.

"Да видиш, че хората правят това, ти дава много стоплящо чувство. Не мога да си представя, че можеш да обичаш нещо толкова много. Мисля, че те обичат "Левски" повече, отколкото аз приятелката ми. Страхотно чувство! Именно такава емоция изпитах още в първия момент, в който дойдох тук, така че не съм много изненадан. Не мисля, че в Нидерландия това може да се случи. Не съм свикнал да виждам такава дарителска инициатива. Показва колко много хората обичат този клуб, а това е най-важното нещо."

Питаме го кога за последно е взимал месечното си възнаграждение.

"Получавам някаква заплата, така че това не е най-важното. При нас е същото като да имаш нормална работа. Ако си я вършиш, трябва да ти плащат, това важи за всички сектори. Може би ако не ми плащат 3 месеца или повече, може и да се замисля да напусна, но това не е случаят."

"Само четох за новия собственик Наско Сираков в интернет, но все още не съм се срещал с него. Разбрах, че е нападателят с най-много голове за "Левски", така че може би ще ме научи на някои трикове, за да бележа по-често."

"Чувствам се много добре тук. Когато се присъединих към тима през януари, имахме 3-седмичен подготвителен лагер. Повечето от тренировките бяха за тичане, което беше напълно обратно на това, към което съм свикнал в Нидерландия. Там всички тренировки са с топка - за техника. Когато дойдох тук, треньорът ми каза, че най-важното за мен в момента е да подобря физическата си форма. Точно това и направих. Може би затова е толкова доволен. Разбира се, бяхме и под карантината, 2-3 месеца не можехме да тренираме на терена, беше различен период, но аз се подготвях сам, за да не загубя форма."

"Беше ми много трудно. Опитах се да се върна в Холандия, но не беше възможно, защото не знаех дали мога да се върна в България и никой не знаеше какво ще се случва след 2-3 седмици или месец, затова решихме да останем в България. Усещах, че домът ми става все по-малък и малък с всеки изминал ден. Беше трудно, но се опитвах да остана позитивен. Знам, че всичко рано или късно свършва, така че сега съм щастлив, че карантината приключи и мога да се върна на терена."

"Дали ще имам въпрос или нужда от каквото и да било, треньорът много ми помага. Хубчев ни казва, че когато сме на терена, трябва да забравим за всичко и да даваме 100% от себе си. И аз мисля, че точно това е единственото нещо, което можем да направим в този момент. "

За финал Спиерингс коментира предстоящия мач с шампиона "Лудогорец" - първи за "Левски" след подновяването на кампанията.

"Последният път, когато се изправихме срещу тях, играхме много добре. Но сега не знам, без всички фенове на стадиона, ще бъде различно. Имам добро предчувствие, че ще спечелим. Ако не вярваш, че успехът е възможен, по-добре да си стоиш вкъщи и да не идваш. Добре подготвени сме, въпреки много краткия период за подготовка и мисля, че можем да ги победим, ако играем на необходимото ниво."