Най-добрите български атлети в бяганията на средни и дълги разстояния, както и стотици любители ще участват в шестото издание на щафетния маратон на София. Надпреварата "София Екиден Маратон" ще се проведе на 6 септември. Стартът е в 9:00 часа пред Националния стадион "Васил Левски".

Трасето ще премине през част от централните улици и булеварди на столицата. В бягането ще стартират и елитни бегачи от Румъния, Уганда и Мароко.

Един от най-добрите български състезатели в последните 15 години Йоло Николов подбира собствен отбор като е мотивиран да постави рекорд на трасето. В бягането ще участва и Милица Мирчева, която е сред силните атлетки на маратон в Европа. Световният шампион за хора с увреждания Християн Стоянов е амбициран да триумфира за четвърти път в бягането.

Фаворит за победа е "Маратон Пловдив" - клубът, който преди година спечели, а сега отново ще разчита най-бързите румънци.

Състезанието е единствено по рода в България. Атлетите са обединени в отбори от по шестима, които ще изминат класическата дистанция от 42,195 км. Бегачите ще бъдат разпределени на шест поста (5 км+10 км+5 км+10 км+5 км+7,195 км = 42,195 км).

Събитието се провежда в чест на националния празник – Съединението на Княжество България и Източна Румелия, за което символизира и щафетното бягане.

През тази година събитието е под патронажа на посолството на Япония. Именно от Азия идва името "Екиден", което е комбинация от думите "пункт"  (駅)  и "предаване" (伝). За първи път щафетен маратон се провежда в Япония. В състезанието всеки може да премери сили или да бъде в един отбор с част от най-силните спортисти на България. Отборите могат да бъдат изцяло мъжки, женски или смесени.

Записването продължава в сайта на състезанието.