Футболните клубове от Висшата лига, техните играчи, както и атлети и различни спортни организации дадоха старт на 4-дневния си бойкот на социалните мрежи. Драстичните мерки са в опит да се спре езикът на омразата и расовата дискриминация, които имат сериозно поле за изява във "Фейсбук", "Инстаграм", "Туитър" и останалите онлайн платформи.

Официално бойкотът започна в 15 ч. британско време днес и ще продължи до 23:59 ч. в понеделник.

"Знакът на солидарност срещу онлайн обидите" е надеждата на клубовете да накарат компаниите да вземат по-строги мерки срещу расистките и сексистките нападки не техните потребители". 

УЕФА също се присъедини към английските спортни клубове и организации и ще запази мълчание на своите платформи до понеделник вечерта (3 май).

"Има злоупотреби както на терена, така и в социалните медии. Това е неприемливо и трябва да бъде спряно с помощта на обществеността, законодателните власти и гигантите в социалните медии", заяви президентът на УЕФА Александър Чеферин.

"Допускането културата на омраза да расте безнаказано е опасно, много опасно не само за футбола, но и за обществото като цяло. Имаме достатъчно от тези страхливци, които се крият зад анонимността си, за да бълват своите вредни идеологии", добави Чеферин.

Германските футболни клубове "Хофенхайм" и "Санкт Паули" също се присъединяват към бойкота.