Спортната общественост във вдигането на тежести е разединена по казуса около фаворитката на световното първенство в Анахайм, САЩ в категория над 90 кг. Това е представителката на Нова Зеландия Лоръл Хъбард, която до преди 4 години е била... мъж и е носила името Гавин.

Тежкоатлетката, която се състезаваше на национално ниво и при господата, а до скоро държеше и националния рекорда при юношите над 105 кг, е определяна за най-вероятната нова световна шампионка, след като големите сили в този спорт, като Русия, Китай и Турция, получиха забрана да участват в шампионата заради множеството допинг провинения. Най-голямата нейна конкурентка е бронзовата медалистка от олимпийските игри в Рио де Жанейро - американката Сара Роблес.

"Не искам да казвам нищо негативно, но според мен това не е честно", заяви треньорът на Роблес Тим Суордс.

Хъбард обаче покрива всички критерии за участие на световно първенство. Според правилата на Международния олимпийски комитет за транссексуалните, всеки спортист, сменил пола си от мъжки към женски, трябва да покаже, че в периода от една година преди първото му състезание до края на кариерата му нивото му на тестостерон е под 10 наномола на литър.

"Правилата са си правила и ние ги следваме. Дали те са справедливи или не, това не го решаваме ние", коментира председателят на Комисията на жените към Международната федерация по вдигане на тежести Урсула Гарса Папандреа.

Срещу участието на Лоръл на големи първенства се обявиха и нейните сънароднички, между които и Трейси Ламбрехс, която представяше Нова Зеландия в категория над 90 кг в Рио, а след допускането до състезания на транссексуалната тежкоатлетка, загуби мястото си в националния тим.

"Мога да се надявам единствено, че ще преразгледат ситуацията и ще направят една по-образована оценка", каза Ламбрехс, чийто личен рекорд в двубоя е с 22 кг по-слаб от този на Хъбард.

Самата Лоръл не иска да коментира ситуацията с мотива, че по този начин би изместила фокуса от другите състезателки.