Стадион "Маракана" ще има ново име. Управниците на щата Рио де Жанейро гласуваха за промяна на официалното название, в което вече ще фигурира и името на единствения трикратен световен шампион - Пеле.

80-годишният Пеле, чието пълно име е Едсон Арантес до Насименто, е играл множество пъти на "Маракана" с националния отбор на Бразилия. Пеле реализира своя гол номер 1000 в кариерата като футболист на "Сантос" срещу "Вашко да Гама". Двубоят е именно на "Маракана" през 1969 година.

Снимка: Getty Images

"Това е почит към човек, който е признат по целия свят със своето наследство в бразилския футбол и за съответните заслуги, оказани на нашата страна", заявиха от местната управа на Рио де Жанейро.

Цялото име на стадиона ще бъде "Едсон Арантес ду Нашименто - Рей Пеле". На португалски език "рей" означава крал.

Стадион "Маракана" приема финалите на световните първенства през 1950 и 2014 година, както и церемонията по откриването на олимпийските игри в Рио през 2016 година.

Спортният комплекс около съоръжението ще продължи да носи името "Маракана". Стадионът, открит през 1950 година, дълго време носи името на журналиста Марио Фильо, лобирал за построяването му през 40-те години на миналия век.

Повечето бразилци наричат стадиона "Маракана" заради квартала, в който се намира. Някои от местните запалянковци не са съгласни съоръжението да носи името на Пеле, защото той е роден в щата Минас Жерайс и след това прекарва голяма част от живота си в Сао Пауло.