Националният антидопингов център временно спря състезателните права на тримата плувци, уличени в употреба на анаболния стероид станозолол. Националите Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов внезапно се появиха в списъка с днешна дата. Пробите са дадени още на 4 февруари, bTV съобщи за скандала тази сутрин, а информацията е била прикривана цяла седмица.

По-рано днес директорът на антидопинговия център д-р Виолета Заркова призна за трите положителни проби. Проверката е направена от родна страна по време на лагера на националния тим в "Дианабад". Тъй като българският център няма лиценз, пробите са били изпратени за проверка във Виена.

Тримата плувци трябва да преценят дали да поискат отваряне и на Б-пробите, след което да дадат обяснения пред Дисциплинарната комисия на БОК. Ако резултатите бъдат потвърдени, предвиденото в регламента наказание е 4 години лишаване от състезателни права.

Благой Панайотов разкри пред bTV, че той и двамата му съотборници са получили инструкции да не разговарят с представители на медиите, а вместо това да ги насочват към федерацията. Той и останалите двама заловени със забранения препарат категорично отхвърлят версията на федерацията, че са действали по собствена инициатива. Тримата твърдят, че са приемали единствено хапчетата, давани им от лекаря на тима д-р Любомир Петров и от треньора Кристиян Минковски.