Защо да направиш само едно спортно съоръжение, когато може да зарадваш феновете с двойна радост? Футболен стадион или ски шанца?

Или пък и двете? Могат ли два коренно различни спорта да се окажат едно цяло?

Могат. Именно това се случи на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг. В Южна Корея, определено, мислят в перспектива.

Те решават да пестят място и средства, като създават стадион с 11 000 места, които да се погрижат и за двата спорта. Местните власти виждат, че полето за приземяване на скиорите има размерите на футболно игрище. Нещо, което в този момент идеално се връзва на бездомния отбор "Гангуон", който отчаяно си търси стадион.

„Алпенсия Ски Джъмп Стейдиъм“, приема състезания по ски-скок от ноември до март, а през останалото време – мачове от Корейската елитна дивизия.

Клубът е представител на едноименната област, но си няма собствен град. Регионът се намира в северната планинска част на страната.

Въпреки, че има над милион жители, тя е рядко населена и няма достатъчно голям град, който да приюти тима. От създаването си през 2009 г. "Гангуон" се скита и постоянно сменя стадионите си.

Мястото, на което е разположено уникалното съоръжение, не е сред най-гостоприемните. Това не спира феновете на клуба, които искат да бъдат част от футболната магия на своя тим. Макар и на неудобно място, високо сред горите, над 5 000 фенове от цялата област подкрепят отбора в домакинските им мачове.

Интересен факт е, че един от головете, които отбелязва тима на "Гангуон" е изпълнен от мястото, на което Матей Кот (Полша) скочи 110 метра на световното първенство по ски-скок.

Въпреки че е уникален по рода си, стадионът среща много противници.

Най-вече от феновете. Неудобната локация и липсата на транспорт до курорта създава трудности на привържениците.

Често и самите играчи се оплакат от лошото състояние на терена.

„Тук можеш да правиш всичко друго, но не и да играеш футбол. Не може преди седмица да карат ски отгоре, а сега да очакват да играем футбол на него“, споделят някои от футболистите на тима.

Въпреки постоянните обещания от страна на ръководството, игрището така и не се подобрява. А и трудно ще стане опазването на терена. Не е лесно да се поддържа стадион, на който около пет месеца от година се е настанила дебела снежна покривка.

Това, обаче не е единственият случай, в който се преплитат футбол и зимни спортове.

Стадионът на финландския "Лахти" приема мачове от футболното първенство през лятото. През зимата съоръжението е известно място за почитателите на ски-скок, биатлон и ски бягане.

Властите в Южна Корея се надяват "Гангуон" да продължи да ползва съоръжението и през следващия сезон. В противен случай то може да стане едно от много, които ще пустеят след края на Олимпиадата.