На 3 юни десетки хиляди фенове ще залеят улиците на Кардиф заради финала на Шампионската лига. С помощта на модерни технологии местната полиция ще сканира и обработи лицата на всеки един от тях. С помощта на специален софтуер те ще бъдат сравнени с база данни от 500 000 души, попаднали в полезрението на властите заради футболно хулиганство или други криминални прояви. 

Въпреки острите протести срещу технологията от страна на феновете, тя ще бъде използвана за първи път именно за решителния мач в турнира на богатите. Системата ще бъде разположена в деня на двубоя на централната железопътна гара в столицата на Уелс, както и на националния стадион, разположен в сърцето на града.

Камерите ще сканират лицата на около 170 000 посетители, както и на още стотици хиляди минувачи в централната част на Кардиф. След това заснетите изображения ще бъдат сравнени в реално време с половин милион снимки в полицейската информационна система, а програмата ще предупреждава при евентуални съвпадения с "лица, представляващи интерес".

Системата за сигурност, наречена Автоматизирано разпознаване на лица, вече бе използвана от полицията в Лондон по време на карнавал през 2016 г. За финала ще бъдат ангажирани над 1500 служители на реда