Конфликтът между министъра на физическото възпитание и спорта Петър Стойчев и ОСК ЦСКА продължава. След като през миналата седмица първо спортните клубове нападнаха Стойчев и той отвърна, сега сценарият се обърна.

Както е известно от министерството дадоха ултиматум на клубовете да се изнесат от базите на "Четвърти километър" в София, а причината са натрупани задължения.

Стойчев днес разясни, че Министерството на спорта няма отношение към по-голямата част от спортната база в страната, тъй като огромен процент е стопанисвана и управлявана от общините. Според регистъра на Спортната база, над 90 процента от базата е общинска, 7 процента е на Министерството на спорта, а 3 - в частни лица. Министърът заяви, че държавата е готова да отдава бази за ползване, но иска наемателите да бъдат добри стопани. Именно по тази тема той даде пример с Обединените спортни клубове ЦСКА, които му поискаха оставката преди дни заради проблем с базата, която те използват. Самият Обединен спортен клуб няма подписан договор за наеми, но някои от клубовете имат.

"Още с влизането си в кабинета председателят на спортния клуб Георги Калчев поиска да му прехвърля базите веднага. Тъй като беше извън работното време, нямаше да намерим работещ нотариус, иначе щях да го направя”, заяви с чувство за хумор министърът.

"Клубовете на ЦСКА имат натрупани задължения от години, въпреки че наемите им са били намалени до 50 процента заради това, че там тренират ученици от спортното училище "Генерал Владимир Стойчев". Не са плащани консумативи - ток, вода. А тези консумативи трябва да се платят от наемодателя. Няма как да дадем по закон публична държавна собственост на който и да било.

Аз не атакувам ЦСКА, защото това е един велик клуб, който е дал много на българския спорт и се надявам, че още даде. Но не мога да приема спортът и в случая клубът ЦСКА да бъдат използвани като предизборна кампания.

Защо тези бази не са стопанисвани добре!? Държавата може да ти даде, но само ако си добър стопанин. Наемите са символични, но те не плащат дори и елементарните разходи", допълни министърът.

На въпрос как е уреден наемът на обектите, които се ползват от ОСК Левски, Стойчев отвърна, че базите на "синия" клуб не са собственост на Министерството, а на общината.

"Иначе как са уредени отношенията между Левски и общината, това не е от моята компетентност. Но може да се провери, защото едва ли е нещо тайно".

Иначе министърът на спорта напомни, че бюджетът на неговото ведомство има приходна и разходна част, така че е логично да се следват и двете.
„Министерството трябва да отговаря и за събираемостта на парите, които ще влязат от наеми. Обектите са публична държавна собственост и няма как да бъдат давани за безвъзмездно ползване”, завърши Стойчев.

Веднага последва отговор от ОСК ЦСКА, които излязоха с отворено писмо срещу министъра:

До: министъра на спорта Петър Стойчев

От: Спортните клубове на ЦСКА

ОТВОРЕНО ПИСМО

В отговор на изнесената от министерството информация за приходи и задължения на спортни клубове от ОСК ЦСКА - 1948, както и на невярна информация от пресконференцията им днес.


Г-н министър Стойчев,

С огромно разочарование се запознахме с Вашия отговор на въпросите и проблемите, изказани от клубовете на ОСК ЦСКА на нарочната ни пресконференция миналата седмица. Още по-разочаровани сме от поведението ви на днешната пресконференция, на която продължихте да атакувате клубовете ни с недостоверна информация.

Бяхме принудени да поставим открито проблемите си пред обществото, защото получихме от Вашата администрация уведомителни писма за напускане на залите, в които спортистите на ЦСКА и на България провеждат тренировъчни занимания от тяхното създаване. Отново подчертаваме, че единствено настояваме нашият любим клуб да бъде равнопоставен на другите клубове в България, що се касае до стопанисването и поддръжката на материалната база. Наистина проблемите на нашите клубовете не са от вчера, но точно Вие предприехте мерки за изгонването на нашите спортисти. Вместо да обърнете моментално внимание на посочените проблеми, например като ни поканите на официална среща, на която да обсъдим ситуацията, Вие набързо сътворихте отговор към нас, с който се опитвате да манипулирате общественото мнение. Вие и сегашната администрация внушавате, че МФВС финансира клубовете на ЦСКА за сметка на останалите клубове в България. Истината е, че ние, както и всички останали клубове в страната, получаваме субсидия от отчисленията на Българския спортен тотализатор на базата на постигнатите спортни резултати от предходната година и това не ощетява никого. Посочването на специално избрани суми създава погрешно впечатление в обществеността за щедро финансиране на ЦСКА. Всъщност, министерството Ви би трябвало най-накрая да признае и да не бяга от факта, че само ЦСКА - клубовете плащат наеми, чиито годишен размер доближава 200 000 лв., като в тази сума не влизат наемите на футболния отбор, който също е рекордьор по плащане наеми към държавата.

Истината е, че през годините на прехода срещу ЦСКА е приложен двоен стандарт и е бил принуден да плаща много милиони на държавата, за да запази съществуването си. Благодарение единствено на средствата и грижите на нашите клубове са запазени сега функциониращите зали. Само час след нашата пресконференция Вие изнесохте пълни данни за задълженията и постъпленията на наши клубове за години назад. Ние ви приканваме да направите подобни разкрития и за други софийски и провинциални клубове, за да имат гражданите по-ясна база за сравнение.

Отделно от това, изразяваме огромното си учудване от факта, че съвсем свободно публично оповестявате тези данни, а ние чакаме повече от година отговор на официалното ни запитване:

"Кой е клубът, спечелил "изненадващо" за 10 г. летния басейн, кортовете и паркингите на ЦСКА и при какви условия...???" Защо договорите на някои клубове са засекретени и дори след огромните усилия на обществеността, те остават тайна, а договорите на ЦСКА са винаги в публичното пространство. На днешната ви пресконференция многократно повтаряте, че са направени "драстични" намаления на наемите и че учениците на спортно училище ген. Ген. В. Стойчев (ЦСКА) тренират безплатно?! Тогава от кого са натрупани задълженията ни за наеми? Защо не посочихте сумите? Защо не показахте договорите?

Казвате, че не атакувате ЦСКА и нямате лично отношение, но се криете зад закона?! А вие вече сте политик и от вас се очаква да вземете политическо решение. На нас не ни трябват отстъпки и политически обещания около изборите, а действащи решения ! В своята 65-годишна история спортен клуб ЦСКА се е доказал не само със своите спортни резултати, но и със своята етика и морал в спортния живот на България. Дълбоко осъзнаваме, че с кореспонденция през медиите не решаваме случая, а по-скоро го задълбочаваме. Съществува реална възможност за моментално решаване на проблемите, трупани с години, но това би могло да стане само и единствено, ако управляващите проявят добра воля и желание. Ако тази задочна дискусия продължи, Вие, г-н министър, обричате най-големия спортен клуб да спре да съществува, а това ще доведе до тотален крах и срив на целия български спорт.