Александър Касперович - един от най-добрите, но и най-скандални руски треньори, ще поеме мъжкия отбор на България по биатлон. Това потвърди за bTV президентът на родната федерация и златна медалистка от олимпийските игри в Нагано 1998 Екатерина Дафовска.

"Това, че в Руската федерация е имало някакви схеми, по които се е работило, у нас няма как да се случи. Ние изцяло се доверяваме на човекът, който има знания и качества за такъв треньор на национално ниво", категорична е Дафовска.

62-годишният Касперович започва треньорската си кариера през 1985 г., като първоначално води юношеския и женския тим на Русия.

Големите му успехи са свързани с мъжкия биатлон. Той подготвя Евгени Гараничев и Алексей Волков за олимпийските игри в Сочи през 2014 г. Двамата печелят съответно бронзов медал в индивидуалната дисциплина и злато в щафетата.

Касперович е назначен за старши треньор на мъжкия тим на Русия през сезон 2014/2015. Неговите състезатели, между които Антон Шипулин, Антон Бабиков и Александър Логинов, печелят 4 златни медала от световното първенство.

Именно с Логинов е свързан и големият скандал в кариерата му. По време на световното първенство в Италия в началото на 2020 г. полиция обискира стаята на биатлониста и иззе лични вещи. Тогава стана ясно, че Касперович няма треньорска акредитация за шампионата, но въпреки това пребивава заедно с отбора. Специалистът отговаря за подготовката на Логинов и през 2014 г., когато състезателят е уличен в употреба на допинг.

"Треньорите не идват за бюджета и средствата, а за да се докажат като специалисти. Не бих казала, че има разногласия. Целта беше да обединим отбора и да няма разделение, защото по този начин можеше да продължаваме да изразходваме излишни средства. Надявам се следващата година това нещо да се изгради. Този избор е одобрен от спортистите и треньорите", заяви Дафовска. 

В последните години съществува разделение между двамата най-добри български биатлонисти - европейския шампион от 2019 г. Красимир Анев и сребърния медалист от световното първенство през същата година Владимир Илиев.

"Имаме тяхното одобрение и се надявам да се включат и вече заедно до следващите олимпийски игри да работят за България, а не за собствените си цели", коментира още президентът на федерацията.