Скандали разтърсиха "Байерн" Мюнхен. По време на годишното общо събрание на клуба представители на феновете поискаха оставката на президента Херберт Хайнер.

Президентът се опита да оправдае спонсорските отношения на клуба с Катар, но феновете на категорични, че "Байерн" трябва да прекрати работата си с катарска фирма заради нарушаването на човешките права в държавата.

На общото събрание Хайнер не влезе в детайли, но беше освиркван от акционери, докато говори по темата.

"Критиките са позволени, разбира се. Критиките обаче трябва да са основани на факти. Избор на думи, който е зъл и страхлив, не пасва на тона на "Байерн", заяви Хайнер, а в отговор на освиркванията в залата каза: Не искате ли дискусия по фактите?"

Снимка: EPA/Reuters

Представителите на феновете започнаха да скандират: "Хайнер вън! Не ви искаме! Ние сме "Байерн", а не сте вие! Хайнер вън!”. Една жена се провикна: "Проблемът е, че не ви интересуват човешките права".

Почетният президент на баварците Ули Хьонес, който сам посочи Хайнер за свой заместник, беше шокиран от реакциите.

"Първо трябва да преспя и след това мога да коментирам. Но това беше най-лошото събитие на "Байерн", на което съм присъствал", обяви Хьонес пред медиите.

По време на срещата "Байерн" отчетe спад в оборота с около 110 млн. евро в сравнение с последния сезон преди пандeмията от COVID-19.

От клуба все пак отчитат печалба от 1.9 млн. евро след данъците, а президентът Херберт Хайнер посочи, че "Байерн" е в доста по-добро състояние за разлика от други футболни грандове в Европа като "Барселона" и "Ювентус".