Синдикалната федерация на служителите на Министерство на вътрешните работи изрази пълната си подкрепа и съпричастност към полицайката, която беше ранена по време на дербито между ЦСКА и "Левски" от последния кръг на Първа професионална лига. 

От организацията се обявиха за по-строги санкции срещу всички лица, демонстриращи агресия и неуважително отношение спрямо органите на реда. Те поискаха и мерки, които да гарантират физическата неприкосновеност на полицая. 

По време на мача от сектор "Б" беше хвърлена самоделна бомба, която падна в опасна близост до полицаите и нарани една от служителките.

Ето и цялата позиция на Синдиката:

Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) е изключително обезпокоена от трайната тенденция за увеличаване на броя на пострадалите полицаи в резултат на умишлени действия на граждани срещу тях и грубо незачитане на законовите норми.

Изразява своята пълна подкрепа и съпричастност към служителката на МВР, която изпълнявайки служебните си задължения, получи тежки наранявания по време на футболната среща между отборите на ЦСКА и Левски

СФСМВР настоява спешно да се предприемат необходимите мерки, които да гарантират физическата неприкосновеност на полицая и да се определи зона за сигурност, която ако бъде нарушена, то представителите на държавата, в лицето на полицията, да имат право да се защитят със всички позволени от закона средства.

СФСМВР настоява да се предвидят по-строги санкции спрямо всички лица, демонстриращи агресия и/или неуважително отношение спрямо органите на реда.

Тези мерки са необходими и изключително спешни, не само защото ще защитят живота на полицейските служители, но и защото българските граждани очакват да имат полиция, която има реални права и защита и може да действа в рискови ситуации, така че да гарантира тяхната сигурност и безопасност. Подобна реакция може да бъде очаквана и удовлетворена само и единствено от представители на органите на реда, чиято неприкосновеност като представители на държавата е гарантирана.

Напомняме, че подобни действия са удар не само върху авторитета на МВР, но и резултат от много, проведени във времето, неуспешни политики и реформи, които са имали за цел да се защитят правата на гражданите и не са предвиждали защита на правата и живота на полицаите.

СФСМВР  вярва, че за това е необходима само политическа воля на народните избраници и ще настоява за това с всички позволени от законите на Република България средства.

В цял свят задействането на самоделно взривно устройство на многолюдно място се приема за тероризъм. И ако в конкретния случай очевидно хулиганските подбуди не ни позволяват да определим деянието като терористичен акт, то категорично можем да се каже, че подобни прояви са част от ширещ се по стадиони и улици терор. Насочен не срещу конкретна жертва като пострадалата ни колежка. Насочен срещу закона, морала, срещу цялото общество. Срещу този терор обществото и институциите трябва да са единни.