Симона Пейчева обяви, че прекратява кариерата си.

Гимнастичката, която се върна в спорта миналата година след петгодишно прекъсване, не попадна в националния отбор на България за 2014-а година.

Пейчева даде специална пресконференция, на която изложи своята позиция.

"Два месеца минаха от второто контролно, което беше за национален отбор. Не случайно запазих мълчание. Изчетох някои неща, които не бяха казани от мен, затова реших да дам официална пресконференция, за да изкажа своето мнение по въпроса.

Преди една година ви уведомих за моето връщане в спорта. Бях достатъчно коректна и смятам, че най-редно е да постъпя отново по този начин. Както всички знаете, не попаднах в националния отбор, в състава, който ще представя България.

През тази една година вложих изключително много труд, усилия, за да се върна във формата, която бях преди пет години. Когато уведомих преди повече от една година за това свое решение пред обществото, пред органите на нашата федерация по-голяма част от хората бяха негативно настроени.

Не вярваха, че ще успея, което може би е нормално, защото да се върнеш в големия спорт след толкова много време са малко спортистите, които го правят. Те не вярваха, че ще бъда отново във формата от Пекин, но аз съм достатъчно голяма, за да защитавам интересите си и неведнъж съм защитавала интересите на България", каза Симона.

Тя заяви, че не е усетила желание от ръководителите на БФХГ да видят какво може.

"На въпросите ви преди дали ще остана до олимпиадата в Рио де Жанейро, аз не отговорих. Не отговорих не защото нямам отговор, не защото не мога да го дам, а точно заради това, заради което сме се събрали тук. Защото не усетих подкрепа и някакво желание от ръководните органи, дори просто да видят това, което ще направя, да преценят, поне да уважат моето желание, че все още искам да играя за нашата страна.

Така и не го видях, да не говорим, че видях и обратното. Не знам и не бих си позволила да кажа абсолютно всичко", каза още Пейчева.

 

Тя заяви, че не иска това да е поредния скандал в спорта. "Не целя да оплювам някого, да падам на нивото на някои, или това да е поредния скандал в художествената гимнастика. Никога не съм целяла скандалите да са нещо, което да ме издигне, или да си направя пиар. Те ми казаха - ние не вярваме, че ще можеш да се върнеш във формата от Пекин. Първите думи, които чух след второто контролно бяха "ти си във формата, която беше в Пекин, достатъчно си бърза, достатъчно си технична, правиш всички елементи, но аз очаквах повече". Как така преди година нямаха очаквания, че ще се върна във форма, а след една година изведнъж вече трябваше много повече. Питам се дали нашата федерация или всички федерации могат и имат тази способност да уважават българските спортисти, които за тази държава са направили ужасно много. А замислете се колко много от тях са си тръгнали обидени от спорта, от федерацията и от това, че не им е оказано някакво уважение.

 

Аз знам кои хора са били до мен, кои ми вярваха, че мога да играя и заради тях доказах, че мога да играя, доказах и на себе си. И мисля, че дори за хората, които не ме обичат, фактът, че толкова години съм отдала на художествената гимнастика поне от едно уважение, дори лицемерие, можеше някои да дойде и да прояви някаква заинтересованост", допълни Пейчева.