Швейцарската федерация по гимнастика уволни треньорките на националния отбор Илиана Динева и Анелия Станчева заради нарушения на професионалната етика, съобщават местните медии. Спрени са и тренировките на националния отбор за европейските младежки игри, а решението на ръководните фактори идва, след като неназована гимнастичка се оплаква от Илиана Динева.

Според момичето българската треньорка я е наричала "дебела крава". Грацията твърди, че е лишавана от вечеря и е била принуждавана да тренира контузена.

Илиана Динева работи от години в Швейцария и до момента не е имало оплаквания от нея. Тя си е наела адвокат и ще съди швейцарската федерация.

В писмо президентът на родната федерация Илиана Раева посочва, че решението на Швейцария не е прецедент. Преди години така е била уволнена Весела Димитрова, извела ансамбъла им дo осмо място на световно първество. След това Димитрова, която в момента е начело на родния ансамбъл, печели делото срещу федерацията. По-късно същата съдба сполетява и Мариела Пашалиева, освободена поради липса на резултати.

Българската федерация иска честно разследване на случая и изчистване на името на двете треньорки. Раева отбелязва, че просто няма как в спорта да станеш шампион без да тренираш.