Щангистът Юндер Бейтула е дал положителна допинг проба. Това съобщиха от Международната федерация по вдигане на тежести. Българинът е бил проверен изненадващо на 1 юли 2021 г., докато е бил в извънсъстезателен режим. В дадената проба са открити забранени хормони на човешкия растеж.

Бейтула е с временно спрени състезателни права, след като на 29 декември 2020 г. пропусна допинг проверка. Тогава той заяви, че допинг-ченгетата не са го изчакали да се придвижи до посочения адрес.

За 29-годишния щангист това е второ провинение. Той беше наказан от октомври 2013 г. до октомври 2015 г. заради наличие на забранени стероиди в пробата му.

Уличеният спортист има право да поиска и отваряне на "Б"-пробата. 

"Бейтула бе освободен от лагера на националния отбор на България на 2 юни 2021 г., а от 11 юни е със спрени права заради това, че не е бил открит за допинг тест, съобразно правилата на Международната федерация. В настоящия случай отговорност за евентуална употреба на забранени вещества носи лично състезателят. Българската федерация продължава политиката си на нулева толерантност към употребата на допинг и ще се съобрази с решението на проверяващите и на Международната федерация", заяви треньорът на националните отбори Иван Иванов.

Допинг случаят е 20-и за България от олимпийските игри в Пекин през 2008 г. насам. 

Най-доброто постижение на Бейтула е петото място в категория до 81 кг на световното първенство през 2019 г. Той е завършвал и два пъти на шеста позиция на европейско - през 2018 г. (категория до 77 кг) и 2021 г. (категория до 81 кг).