Микаела Шифрин започна с титла участието си на световното първенство по ски алпийски дисциплини. Американката триумфира в супергигантския слалом в шведския зимен център Оре.

Шифрин, която е специалистка в техничните дисциплини, през този сезон се представя отлично в Супер-Г и води в класирането за Световната купа, като доказа това и в първия ден на световния шампионат.

На съкратената писта и при температура 18 градуса под нулата 23-годишната американка даде време 1:04.89 минути, с което изпревари със само две стотни италианката София Годжа. Бронзовият медал остана за Корин Сутер от Швейцария, която бе с пет стотни по-бавна от победителката.

Снимка: Reuters

Това е четвърта световна титла за Шифрин, но първа извън слалома, като тя спечели в най-техничната дисциплина на три поредни първенства. Американката има и сребърен медал в гигантския слалом от шампионата в Санкт Мориц преди две години.

Днешното състезание в Оре ще бъде запомнено и с тежкото падане Линдзи Вон. Американската скоростна кралица, която е преследвана от контузии в последните години, обяви, че Супер-Г и спускането в Оре ще бъдат последните две състезания в професионалната ѝ кариера.

Снимка: Reuters

Вон бе пределно мотивирана да постигне силен резултат в днешното състезание, но допусна грешка и мина през една врата, след което се заби в предпазната мрежа. Все пак, няколко минути след падането американката се изправи и нямаше нужда от помощ, за да напусне пистата.

Все още не е ясно дали днешният инцидент ще попречи на Вон да участва в спускането при жените, което ще се проведе в неделя.