Шестима ще се борят за шефското кресло в БФС. Толкова кандидатури са подадени до края на срока, който изтече в 17.30 часа на 27 септември. 

Списъкът с участници не е окончателен, като специална комисия трябва да се произнесе на 1 октомври кои ще влязат в битката на конгреса.

Участие са заявили настоящият президент на БФС Борислав Михайлов, Димитър Бербатов, бившият член на Изпълнителния комитет Христо Порточанов, бизнесменът и спонсор на "Марица" Христо Христов, мениджърът Георги Захариев и бившият футболен ръководител Ивайло Дражев.

Снимка: Lap.bg

Като най-сериозен съперник на Борислав Михайлов се очертава Димитър Бербатов. Бившият нападател на "Манчестър Юнайтед" е подкрепян от Мартин Петров и Стилиян Петров, които са категорични, че българският футбол има нужда от промяна.

Бербатов е издигнат от ЦСКА и още седем клуба - "Пирин" Благоевград, "Берое", "Места" Хаджидимово, "Беласица" Петрич, "Победа 13", ФК "Ком" Берковица и ФК "Локомотив" Каспичан.

Михайлов е издигнат от "Локомотив" София и три клуба от варненския регион.

През 2013 г. вратарят от златното ни поколение обяви, че ще търси един последен мандат, но въпреки това остава начело на БФС и до днес. Преди дни той заяви, че ще се яви на конгреса с гордо вдигната глава. "На 58 години не съм престарял и съм мотивиран. Има какво да дам още".

Михайлов ръководи Българския футболен съюз 14 години. Той зае поста за първи път през 2005 г., а след това бе преизбиран 3 пъти. Подаде оставка преди две години след злополучния мач с Англия и заформилия се расистки скандал.

Снимка: Lap.bg

Няколко пъти конгресът бе отменян заради пандемичната обстановка. През април Димитър Бербатов обяви намерението си да се кандидатира за президент и само ден по-късно Борислав Михайлов оттегли оставката си.

Извънредният конгрес бе наложен от Софийския градски съд, който уважи подписката на Димитър Бербатов и 1/3 от клубовете от цялата страна.

Успоредно с това БФС насрочи и редовен конгрес за 18 март 2022 г. Все още не е ясно дали в крайна сметка няма да има два избора за президент в рамките на пет месеца.