Режисьорът на церемонията по откриване на олимпийските игри в Токио - Кентаро Кобаяши, е подал оставка. А причината е шега с холокоста, направена преди 23 години. 

Той си е позволил да използва репликата "Хайде да играем на холокост." в своето комедийно шоу през 1998 г.

"Разбрахме, че в шоуто си господин Кобаяши е използвал израз, осмиващ историческа трагедия. Дълбоко се извиняваме за това развитие ден преди церемонията по откриването и за причиняването на проблеми и притеснения за много от замесените страни, както и за хората в Токио и страната", каза председателят на организационния комитет Сейко Хашимото.

Церемонията по откриване на олимпийските игри в Токио ще се състои на 23 юли. На нея ще присъстват само спортисти и официални гости. Публика няма да присъства, тъй като в Япония случаите на коронавирус се покачват.

Снимка: Reuters

Преди дни Кейго Оямада, който отговаря за музиката по време на церемонията, също се оттегли от поста си. В интервю през 1994 г. той разказал, че е тормозил съученик в неравностойно положение. 

Самата Сейко Хашимото пое поста на председател, след като нейният предшественик Йоширо Мори се оттегли, тъй като направи секситки коментар.

Снимка: Reuters