Председателят на Международния олимпийски комитет Томас Бах проведе видео разговор със считаната за изчезнала китайска тенисистка Пън Шуай. От онлайн срещата им за сега има публикувана само една снимка, но в изявление на бившата хокеистка и настоящата председателка на Комисията на спортистите към МОК Ема Терхо, която също е присъствала на разговора, се казва, че бившата номер 1 в света на двойки е добре и в безопасност. 

"С облекчение видях, че Пън Шуай е добре. Това беше основното ни притеснение. Тя изглежда спокойна. Предложихме ѝ подкрепа и възможност да се свърже с нас по всяко време, ако има някакви съображения. Тя го оцени", разказа Терхо пред сайта на МОК.

В началото на месеца тенисистката публикува изявление в китайската социална мрежа "Уейбо", в което разказа как през 2018 г. Чжан Гаоли, който е бивш член на "Постоянната комисия на Политбюро", я принудил да имат интимни взаимоотношения. Шуай обаче твърди, че няма доказателства за думите си. Малко по-късно профилът ѝ беше блокиран.

Това привлече вниманието на част от най-известните тенисисти, като Новак Джокович и Серина Уилямс. Директорът на Женската тенис асоциация (WTA) Стив Саймън дори заплаши Китай с прекратяване на взаимоотношенията и продължи да настоява за задълбочено разследване на случилото се.

Снимка: Getty Images

От седмица насам Синджин Ху - главен редактор на контролирания от правителството на Китай таблоид Global Times, публикува видеа с Пън Шуай, които обаче не успяха да убедят международната общност, че тенисистката е добре.