Трикратната европейска шампионка по борба - Биляна Дудова, е направила опит за самоубийство, съобщава "Телеграф", позовавайки се на информация от МВР и УМБАЛ "Св. Иван Рилски". Информацията бе потвърдена от Българска федерация по борба. От там публикуваха кратко становище на Дудова, която признава, че се е самонаранила в момент на афект.

Тя е била намерена във вторник (21 май) вечерта с прорезни рани в едната ръка в жилището, в което пребивава в София  и е осигурено от Българска федерация по борба. 

Стаята Биляна дели със своята съотборничка в националния отбор - Сезан Белберова. Именно тя е подала сигнала на телефон 112. Лекарите действали незабавно като нито за момент не е имало опасност за живота на Биляна. 

Снимка: Lap.bg

Пред bTV от МВР потвърдиха информацията. Сигналът е подаден малко след 19:00 ч. Кръвозагубата е била малка, а момичето през цялото време е било контактно и в пълно съзнание. Екип на Спешна помощ е реагирал веднага и тя е била откарана в УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

Преди седмица целият национален отбор (жени) беше на дълъг подготвителен лагер в Япония. Следващата седмица предстои републиканско първенство във Враца. Биляна ще го пропусне, но се очаква тя да се завърне на тепиха най-късно до месец, заявиха пред bTV от родната централа. 

От федерацията са осигурили психолог, който да работи със състезателката в следващите седмици.

Дудова е европейска шампионка в 3 различни категории на 3 поредни европейски първенства. През 2017 г. тя спечели злато в Нови Сад, Сърбия в кат. до 55 кг, през 2018 г. в Каспийск, Русия до 57 кг, а преди месец в Букурещ, Румъния в категория до 59 кг.

В своята колекция тя има още златен медал от европейското първенство до 23 години в Истанбул, Турция през 2018 г. 

На световното през 2018 г. в Будапеща, Унгария, Дудова остана със сребърен медал след напрегната финална среща, в която съдиите присъдиха титлата на нейната съперница заради предупреждение.

В класацията Спортист на годината за 2018 г. тя се нареди на 4-то място.

Снимка: Lap.bg