Шабан Мустафа и Елена Димитрова са шампионите в тазгодишното изкачване на Витоша. Двамата бяха най-бързи по 18-километровото трасе от НДК в центъра на София до Черни връх с денивелация 1734 метра.

Мустафа финишира за 1.43:13 ч., но не успя да подобри рекорда си за скоростно изкачване на близката до София планина (1.36:45 ч. от 2015 г.). Той поведе още след старта и не изпусна водачеството до върха. След две седмици на Шабан предстои труден планински маратон на 42 км в Швейцария.

Втори днес финишира дългогодишният бегач на дълги разстояния и неколкократен победител в Маратон София Петко Стефанов с 1.51:05 ч., а трети е Димитър Михайлов с 1.54:28 ч.

При жените най-бърза бе Елена Димитрова изкачила върха за 2.14:22 ч., пред Анна Стефанова 2.24:16, бронзът бе Каролина Калибацева 2.30:53 ч.

Всички те бяха приветствани от близо 3000 души, които изкачиха витошкия първенец по стъпките на Алеко Константинов. Сред тях бе и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, която отличи призьорите в бягането и поздрави участниците в Националния туристически събор. Тя връчи възпоменателни медали на доц. д-р Венци Росманов - председател на Български туристически съюз, Зорница Радонова – изпълнителен секретар на БТС, д-р Анна Петракиева - директор на Природен парк „Витоша“, Снежана Петрова – доскорошен директор на Природен парк „Витоша“ и Петър Панков – изтъкнат скиор и организатор на планински бягания.

За първи път тази година най-бързите можеха да се проследят онлайн чрез GPS-система по пътя им към върха. И това лято всички участници в празника се включиха в инициативата „Нека пазим планината и да не оставяме боклук след себе си“.

Още в ранни зори два пешеходни лъча потеглиха от Златни мостове и от Железница за да се съберат на върха, където Националният събор отбеляза 124-ата годишнина на туристическото движение в България. Всяка последна неделя на август хиляди си припомнят как през 1895 г. Алеко Константинов е повел около 300 души от морената пред Народния театър „Иван Вазов” към Черни връх.

С тържествата на Черни връх бе дадено и началото на поредицата от празненства и събития, с които ще се отбележи 85-ата годишнина на Природен парк "Витоша". В празника се включи и Столична библиотека към Столична община, която ще осигури много награди.