Хиляди привърженици по улиците! В ръцете им национални знамена, звучи химнът, чуват се скандирания. Да, това напомня на България през 1993 г., когато футболните национали се класираха за световното първенство в САЩ (и за миговете след победите по време на самия шампионат). 

Тези сцени се повториха, но в Северна Македония. Вчера (12 ноември) отборът на югозападната ни съседка се класира за първи път в историята си за груповата фаза на европейско първенство. 

Снимка: Reuters

Победата над Грузия с 1:0 в плейофа означаваше само едно - старт на празненствата! И докато футболистите, селекционерът Игор Ангеловски и щабът му празнуваха доста емоционално, но все пак далеч от родината, феновете им се "разгърнаха".

В столицата Скопие и в по-големите градове - Велес, Битоля, Кавадарци, Куманово, Охрид, Прилеп, Тетово, Щип, привържениците решиха да отпразнуват успеха по улиците, качени в своите автомобили или просто пеша. 

Големи празненства имаше и в Суботица - родния град на звездата на македонците и голмайстор от мача с Грузия Горан Пандев.

Снимка: Reuters

Самите футболисти стъпиха на родна земя в ранните часове на 13 ноември. Те кацнаха в Прищина, тъй като над Скопие се стелеше гъста мъгла. До столицата пристигнаха с автобус, а там ги чакаше министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев, за да им благодари и да им съобщи, че всеки от тях ще получи по 10 000 евро като премия за класирането.

Европейското първенство по футбол ще се проведе между 11 юни и 11 юли 2021 г. Първоначално то беше насрочено за 2020 г., но пандемията от коронавирус принуди УЕФА да го отложи. Освен Северна Македония, на 16-ото първенство на Стария континент ще дебютира още един тим - Финландия.

Снимка: Reuters