Атлети от Северна Корея няма да участват на олимпийските игри в Токио, които трябва да се проведат през лятото на 2021 г. Това заяви правителството на страната, цитирано от Би Би Си.

Причината за отказа от най-важния спортен форум на планетата е опасението, че в Япония спортистите ще се заразят с коронавирус.

Снимка: Getty Images

В Северна Корея не отчитат положителни проби за COVID-19 от началото на пандемията. Според експерти обаче това е малко вероятно. В Пхенян преустановиха дори редките случаи на влизане в страната с въздушен и железопътен транспорт. 

Решението на Северна Корея означава край на надеждите на съседите им от Южна Корея за нова политическа стъпка към обединение. Преди дни се появи информация, че двете страни от полуострова може отново да участват в Игрите заедно. 

През 2018 г. в Пьонгчанг двете Кореи имаха общ тим на Зимните олимпийски игри. Непосредствено преди и след това политическите лидери проведоха редица срещи, за да затоплят отношенията. 

Снимка: Getty Images

Северна Корея ще пропусне летни олимпийски игри за първи път от Сеул 1988. Тогава страната бойкотира форума заради Студената война. Начело на държавата продължава да е Корейската работническа партия, а нейн първи лидер от 2011 г. е Ким Чен-ун.

Северна Корея се превръща и в първата страна, която отказва участие на олимпийските игри в Токио. Те трябваше да се проведат през 2020 г., но заради пандемията от коронавирус бяха отменени с 12 месеца. Местният организационен комитет и Международният олимпийски комитет са категорични, че до ново отлагане или отмяна няма да се прибегне. Спортистите обаче ще трябва да спазват стриктно противоепидемични мерки, а фенове, дошли в Япония само за Игрите, няма да се допускат по трибуните.

Снимка: Getty Images