Серия "А" се готви за завръщане на или след 2 юни. Министър-председателят на Италия Джузепе Конте обяви, че извънредното положение в страната, която навлиза във втора фаза от борбата с коронавируса, се вдига на 4 май. Това означава, че отборите ще получат разрешение за индивидуални тренировки, а от 18 май ще могат да провеждат занимания и на групи.

Спортният министър на Италия Винченцо Спадафора обаче предупреди, че това не гарантира скорошно подновяване на сезона.

"Поставят ни под напрежение, но дори груповите тренировки ще бъдат разрешени от 18 май, само ако в следващите седмици се създадат условия, гарантиращи безопасността. Целта ни не е да забавим подновяването. Разбираме отлично, че футболът заслужава уважение и подкрепа, тъй като е един от най-големите икономически ресурси на Италия. Но има много съмнения и ситуацията е сложна. Нищо не може да се приема за даденост, включително подновяването на сезона. Трябва да си заслужим тази възможност с правилното поведение", коментира Спадафора пред Rai.

Надеждите на Апенините са за подновяване на мачовете от или след 2 юни и завършване на настоящата кампания през август. До края на спрения заради пандемията сезон остават 12 кръга.

Италия е една от най-засегнатите с COVID-19 в световен мащаб. На Апенините са регистрирани 197 675 случая, а починалите са 26 644. Добрата новина е, че вчера в страната бяха записани най-малко смъртни случаи от 14 март насам - 260.

bTV призовава: останете си вкъщи!