Отборът на "Септември" София отново атакува Българския футболен съюз, този път с декларация, в която нарича ЦСКА 1948 "служебен шампион под маса".

В края на миналата седмица Изпълкомът на БФС взе решение за прекратяване на сезона във Втора лига и автоматична промоция на временния лидер ЦСКА 1948. Така "Септември", който бе втори в класирането с пасив от 3 точки и мач по-малко, ще трябва да се примири с бараж за изкачване в елита.

В интервю за bTV собственикът на "Септември" Румен Чандъров каза, че "всичко е било нагласено" и заяви намерение да си търси правата по законов път. Впоследствие от БФС опровергаха твърденията му и ги нарекоха "целящи да уронят престижа" на централата.

Освен "Септември", срещу прекратяването на сезона във Втора лига се обявиха и от "Локомотив" София. Столичните "железничари" смятат, че в БФС са потъпкали "моралните ценности".

Днес от "Септември" зададоха няколко въпроса на футболната ни централа. Втородивизионният тим упрекна БФС, че не спазва разпоредбите на УЕФА за доиграването на сезона и "мери с двоен аршин".

Публикуваме позицията на клуба, разпространена до медиите:

Уважаеми господа от Български футболен съюз,

уважаеми медии,
уважаема футболна общественост,

в края на изминалата седмица футболната ни централа записа поредна нова срамна страница в историята на своето управление, начело на най-обичания спорт в Република България. За пореден път Български футболен съюз (БФС) показа различен "аршин на мерене", а също така показа, че никакви препоръки, разпоредби и подобни на Европейската футболна централа (УЕФА) не важат за тях.

На 14.05.2020 г. в 10:00 ч. се проведе среща с предизвестен край между представители на водещите четири отбора във временното класиране във Втора професионална лига (ВПЛ), господин Стефан Капралов – президент на Професионална футболна лига (ПФЛ) и господин Емил Костадинов, представител на БФС. Междувременно, два часа по-рано, от водещи медии публикуваха информация, че решението вече е взето и новият член на Първа професионална лига (ППЛ) ще бъде ФК ЦСКА 1948.

Решението на ръководството на БФС може да бъде обрисувано с множество епитети като неадекватни, водещи до размисли за скрити подбуди. Шокиращото в случая е, че то е взето от хора, които трябва да управляват българския футбол в спортно – технически аспект, а такъв липсва категорично в прекратяването на ВПЛ и обявяването на служебен първенец.

Господа управляващи, улисани в разпределението на вицепрезидентски постове в едно оставено на доизживяване управление на БФС, забравихте важни фактори и детайли. Собствената Ви наредба и разпоредбите на УЕФА, Ви даваха "законно" основание да вземете правилното решение относно завършване на сезон 2019/2020 във ВПЛ.

Вместо това си "измихте ръцете" с едно лишено от всякакъв смисъл запитване към отборите във ВПЛ за доиграване на сезона, поставихте на "пангара" ръководството на ПФЛ и след това се скрихте зад отговорите на клубовете, които се опитват да оцелеят в момент на финансова криза и разпуснаха играчите си още в средата на месец март.

Задаваме Ви следните въпроси:

След като Александър Чеферин – президент на УЕФА, многократно призова членовете на Европейската футболна централа при възможност да завършат първенствата по спортен път, защо ВПЛ беше прекратена преждевременно?

Подсказваме Ви, че в Република България няма забрана за продължаване на футболните първенства, а в ППЛ ще бъдат изиграни 7 кръга.

ВПЛ - професионална лига ли е или аматьорска и с какво тя повече се различава от ППЛ, че шампионът бе определен по НЕспортен начин?

Защо при четири възможни варианта за определяне на крайно класиране във ВПЛ бе взет този, който УЕФА категорично не препоръчва?

Вариант 1 - Доиграване на сезон 2019/2020 във ВПЛ /изиграване на всички оставащи кръгове

Вариант 2 - Изиграване на плейофи между водещите 4 отбора във временното класиране

Вариант 3 – Прекратяване на сезон 2019/2020 във ВПЛ на база изчислен коефициент поради различен брой изиграни срещи

Вариант 4 – Прекратяване на сезон 2019/2020 във ВПЛ по НЕспортни причини.
При взетия от Вас вариант 4, имаме следните уточнения:

На 24.03.2020 г. футболната асоциация на Англия прави запитване до УЕФА как да класира СПРАВЕДЛИВО И ЗАКОНОСЪОБРАЗНО отборите във Висшата лига.

От УЕФА отговарят и подчертават, че класирането в тези случаи трябва да се базира на принципа на "спортните заслуги" през сезона. Указанието на УЕФА, съобразено със справедливостта и законосъобразността в такъв случай, е крайното класиране да се изготви по следния критерий, изключващ ощетяване на отборите с различен брой изиграни срещи:

Броят на изиграните до момента срещи на отборите да бъде разделен на спечелените до момента точки и полученият коефициент да се брои до третия десетичен знак след точката. След това крайното класиране да бъде определено, като за пръв се приеме клубът с най-висок получен коефициент и надолу до последния отбор по низходящ ред.

Отбелязано е, че в такъв случай и Футболната асоциация ще бъде защитена максимално юридически от евентуални бъдещи съдебни искове.

Защо след като направихте запитване до отборите от ППЛ кога да продължи сезон 2019/2020 НЕ взехте под внимание желанието на мнозинството от над 70% първенството да стартира на 12 юни (молим да бъдат изнесени отговорите публично), а се съобразихте с останалите отбори? Защо първенството във ВПЛ беше прекратено под претекст – "желанието на отборите"?

Крайно любопитно за цялата футболна общественост е да разбере мотивите Ви за различните решения в случая. Мълчание от Ваша страна или липса на мотиви, единствено би затвърдило твърденията, че както в ППЛ, така и във ВПЛ, БФС взима решенията си на база абсолютна безпринципност.

По какъв начин две от водещите спортни медии у нас научиха и разгласиха информацията, че ВПЛ ще бъде преждевременно прекратена, още преди да бъде проведена срещата между заинтересованите страни, провела се на 14.05.2020 г. от 10:00 ч., като след края на срещата, г-н Емил Костадинов опроверга пред наш служител информацията, че решението е вече взето "под масата", както стана в действителност?

На срещата между отборите на ПФК "Септември" АД – гр. София, ФК ЦСКА 1948 – гр. София, ПФК "Монтана", ФК "Локомотив" 1929 – гр. София, господин Стефан Капралов – президент на ПФЛ и господин Емил Костадинов – представител на БФС, гласуването на варианта за изиграване на баражи между първите 4 отбора завърши с гласове 2 – "ЗА"и 2 – "ПРОТИВ". Моля да бъде обяснено на всички ни, какви са причините за това гласовете на ФК ЦСКА 1948 и ПФК "Монтана"да имат повече тежест от тези на ПФК "Септември" АД – гр. София и ФК "Локомотив" 1929, тъй като те се взеха под внимание при решението?

Допитахте ли се до всички отбори от ППЛ относно начина на доиграване на сезон 2019/2020 и броя на срещите? Ако – "ДА", моля да бъдат изнесени отговорите им, официално на широката футболна общественост и да ни отговорите на въпроса, дали НЕ БЕ по-удачно да се изиграят оставащите 2 срещи от редовния сезон, след което участниците на баражите щяха да бъдат до голяма степен равнопоставени, а започването на сезон 2020/2021 нямаше да бъде максимално усложнено и всички клубове от ППЛ щяха да имат оптимално време за сформиране на отборите си?

След като преди няколко седмици, голяма част (над 60%) от клубовете в ППЛ излязоха с позиция за промяна на формата на първенството, водещите клубове от ВПЛ също изразиха готовност за участие и финансова стабилност, какво по-точно спира ръководството на БФС да промени формата на ППЛ или да направи открита дискусия с всички клубове?

Продължава да е крайно объркваща Вашата позиция до момента, като се надяваме да обясните на всички заинтересовани страни защо мнението на отборите от ППЛ – няма значение, а мнението на отборите от ВПЛ – има.

Може или не може форматът на ППЛ да бъде променен? Ако може – какво Ви спира, ако не може – какви са причините, тъй като всички отлично си спомняме как бе променен в началото на сезон 2019/2020 г., що се касае до изпадащия отбор?

Не смятате ли също, че в цяла Европа няма по-абсурден вариант на първенство, в което доскоро отбор дори с 1 спечелена точка можеше да се спаси, а отбор изоставащ на 20 точки от третия, може да го елиминира и да представя страната ни в европейските клубни турнири?

Излишно е тук да ви подчертаваме, че успехите на българските отбори носят само дивиденти и на футболната ни централа и престиж, който някъде през последните десетилетия съвсем изчезна.

По какъв начин да процедира ПФК "Септември" АД – гр. София с изтичащите договори на 85% от играчите ни, тъй като при неизвестността в коя група ще играе отбора след 2 месеца, считано от днешна дата 18.05.2020 г., нито ние като клуб, нито те като играчи бихме могли да знаем дали искаме да продължим трудовите си взаимоотношения?

При оставане на отбора във ВПЛ, ръководството на клуба вероятно няма да може да отговори на изискванията на голям % от сегашните си играчи, а на свой ред играч, договорил личните си условия с трети клуб, няма да вземе участие в баража или няма да се вложи на 100%, рискувайки здравето и работата си.

Хипотетично при класиране на ПФК "Септември" АД – гр. София в ППЛ, смятате ли, че времето от 5-7 дни до започване на сезон 2020/2021 е напълно достатъчно в административен и спортно-технически аспект?

При отговора Ви молим да ни обясните как по-точно се очаква от нас да се договорим, да подпишем договори, да картотекираме физически и електронно и да обиграем състав за първия официален мач за сезон 2020/2021 в рамките на тези няколко дни. Действията и решенията Ви показват, че отборите от ВПЛ, борещи се за промоция в ППЛ не са от значение или може би и изходът от баражите е предрешен!?

В продължение на всичките ни въпроси и завършване на нашата първа позиция, не виждаме логиката и очакваме Вие да ни я обясните. Фактите, че ПФК "Септември" АД – гр. София дава голям % играчи в националните юношески гарнитури, налага млади играчи в представителния си отбор, финансово стабилен е, предоставя на БФС за ползване модерните си футболни бази и показва изключителен професионализъм в тези отношения показва, че решенията не се взимат на база извличане на положителните резултати от ситуацията.

ПФК "Септември" АД – гр. София внимателно ще прегледа всеки детайл и ще потърси правата си, където трябва. Били сме ощетявани многократно през последните години, но не се отклонихме от философията си. Ще оставим на Вас обаче да обясните на нашите над 800 деца и широката футболна общественост, що е доблест и феърплей и как в държава с разрешение за продължаване на футболните първенства Вие прекратихте едното и обявихте служебен шампион "под масата, а не на терена."