Мениджърът на националния отбор по футбол на Англия Сам Алардайс е бил заснет да съветва репортери под прикритие как да заобиколят правилото за прехвърляне на трансферни права на трети лица.

Вестник „Гардиън” публикува видео, в което Алърдайс получава оферта за договор от 400 000 британски лири на година, за да съветва инвеститори в Хонг Конг и Сингапур, които се интересуват от закупуването на финансови/трансферни права на елитни футболисти.

През 2008 г. Футболната асоциация на Англия забрани всякакво участие на трети лица, различни от друг клуб, при прехвърляне на трансферни права. ФИФА стори същото през 2015 г.

Въпреки това, на въпрос дали е възможно законът да бъде заобиколен, Големия Сам категорично отговаря, че вратички съществуват.

„Няма проблем” започва във видеото бившият наставник на Уест Хем.

„Единственото, което е нужно, е компанията Ви да притежава правата на футболния агент, представляващ дадения играч”.

„Ако този играч бъде трансфериран, агентът взима хонорар. В същото време вашата фирма притежава правата на агента и следователно се договаря с него да получи процент от този хонорар”

„Имайки в предвид размерите на договорите във футбола в момента, дори и 5% от цялата сделка ще струват милиони”, завършва англичанинът.

Първата среща между двете страни се е състояла на 19 август, по-малко от месец след назначението на Алардайс за мениджър на „трите лъва”. Тя е била уговорена от футболния агент и приятел на Алардайс – Скот Макгарви.

Алардайс също така разкритикува и бившия мениджър на Англия Рой Ходжсън, като го нарича „безхарактерен” и „негоден за тази работа”.

Цялата история напомня на материала „Да купиш игрите” на Би Би Си, в който английската телевизия заснема тогавашния представител на МОК и бившия президент на БФС и БОК Иван Славков – Батето в опит за осигуряване на гласове за домакинството на Лондон на летните олимпийски игри през 2012 г.

В случая на Алардайс все още се изчаква официална позиция от страна на Футболната Асоциация на Англия, но вероятността той да бъде отстранен от поста си е голяма.