Тримата български боксьори, които стигнаха до финалите на международния турнир "Странджа" в София, спечелиха срещите си и прибавиха още три титли за страната от надпреварата след четирите в женския турнир.

За носители на купа "Странджа" бяха определени Петър Белберов и Севда Асенова.

Боян Асенов триумфира при 56-килограмовите при своя дебют на международната сцена при мъжете. Той победи Шахриер Ахмедов от Русия с 4:1 съдийски гласа (29:28, 28:29, 30:27, 29:28, 29:28).

"Руснакът не е лек боксьор, но го превъзхождах с по-добра техника. Благодарен съм на всички треньори и ръководители, както и на брат ми Даниел Асенов, които ме подкрепяха в тези първи мои стъпки при мъжете, защото при смяната на възрастта не е лесно", заяви след награждаването си 18-годишният Боян, която е най-малък брат на двукратния европейски шампион Даниел Асенов.

Да го окуражава плътно до него бе и Даниел, който пропусна турнира заради контузия. 

"Проблемите с палеца вече отшумяват и дори направих спаринг преди няколко дни. Важното е да съм напълно готов за предстоящото европейско първенство до 22 години, а преди това имам и мач от WSB сериите с "Френските бойни петли" срещу отбора от Хърватия", разкри Даниел, който е носител на купа "Странджа" за 2017 година.

В категория до 91 килограма Радослав Панталеев направо разби иранския си противник Салар Голами и стигна до категоричен успех с 5:0 с най-голяма разлика в точките от всички срещи на турнира - 30:26, 30:25, 30:25, 30:26, 30:26. 

За Панталеев това е втора титла от "Странджата", след триумфа в предишната му категория до 81 килограма през 2015 година.

"Много съм доволен от представянето си, защото това ми беше първо по-сериозно състезание в новата за мен категория, която е с цели 10 кг повече от предишната. Мисля, че съм добре подготвен и ми върви в тази категория", заяви Панталеев, който след 2 дни заминава за Англия, за да играе в петък в мача от WSB срещу състава на Италия.

Трета титла при най-тежките над 91 килограма от "Странджа" прибави към колекцията си Петър Белберов. Българският национал има злато от предишните две издания на надпреварата. Сега Белберов се справи на финала с Гурген Ховнанисян от Армения с 4:1 съдийски гласа - 28:29, 30:27, 30:27, 29:28, 29:28, въпреки че се боксира с тежка контузия на дясната ръка, за която той не е искал да се разбира предварително. 

"Скъсах връзки на бицепса още в първия мач и накрая не можех да играя на 100% - беше ми доста трудно. Преди финала дори бях изпаднал в депресия, но благодарение на съотборниците ми от националния тим, се вдигнах", разкри Белберов.

Контузията няма да му позволи да партнира на Панталеев в предстоящия WSB сблъсък, тъй като поне месец ще се наложи да щади ръката си.

И тримата български шампиони също бяха наградени, облечени със специалните фланелки с надпис #boxinginolympics, в подкрепа на оставането на бокса в олимпийското движение.